Cel mai nou bombardier nuclear invizibil al SUA s-a aflat în faza de dezvoltare timp de mai mulți ani, însă programul dezvoltat de Northrop Grumman a fost ținut strict secret. De altfel, B-21 Raider este primul bombardier american creat în ultimii 30 de ani.

B-21 are o formă similară cu predecesorul său, B-2, însă directorul Northrop Grumman subliniază că “odată ce ai intrat în noul avion, încetează orice asemănare cu B-2, modul de operare fiind extrem de avansat”. Noul bombardier este considerat de specialiști un element-cheie al “triadei nucleare” americane, compusă din rachete şi bombe care pot fi lansate din aer, de pe uscat, dar și de pe mare.

Poate fi alimentat cu combustibil în zbor și este aproape imposibil de detectat pe radare. Conform Reuters, un avion va costa aproximativ 750 de milioane de dolari, însă prețul oficial nu a fost anunțat. Șase astfel de aparate sunt în producție deja, iar primele zboruri sunt programate să aibă loc în 2023. B-21 face parte din eforturile Pentagonului de a-și moderniza capacitatea nucleară, în contextul tensiunilor pe plan internațional și al modernizării rapide a Armatei Chinei. 

Surse alternative: AP, Reuters

Foto: US Air Force

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday