Plafonul de preț impus de G7 va permite țărilor din afara UE să continue să importe țiței rusesc pe cale maritimă, dar va interzice companiilor de transport maritim și de asigurări să manipuleze încărcături de țiței rusesc în întreaga lume dacă acesta este vândut la un preț mai mare decât plafonul de preț.

Deoarece cele mai importante firme de transport maritim și de asigurări își au sediul în țările G7, plafonul de preț va face foarte dificil pentru Moscova să își vândă petrolul la un preț mai mare. G7 și Australia au precizat că plafonarea prețurilor va intra în vigoare la de săptămâna viitoare.

Săptămâna aceasta, guvernele UE au convenit și ele asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc (Ural). Inițial, Polonia s-a abținut, însă pe parcursul zilei de ieri a anunțat că va sprijini noul plafon, care va completa embargoul european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă, ce intră în vigoare luni.

Înainte de război, mai mult de jumătate din exporturile de petrol ale Rusiei mergeau către Europa, potrivit Asociației Internaționale a Energiei. Germania era cel mai mare importator, urmată de Olanda și Polonia. Din februarie 2021, UE a încercat să își diminueze dependența, SUA au interzis deja petrolul rusesc, în timp ce Marea Britanie intenționează să îl elimine treptat în următoarele săptămâni.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday