UPDATE: Poliția spaniolă a instituit un perimetru de securitate în jurul Ambasadei Ucrainene din Madrid, după ce și această instituție a primit un colet care conține organe de animale. Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a declarat, citat de Financial Times:În pachete sunt ochi de animale. Ele sunt îmbibate într-un lichid de culoarea sângelui și au un miros corespunzător. Analizăm semnificația acestor mesaje”.

Știrea inițială: Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe din Ucraina, ambasadele și consulatele ucrainene continuă să primească amenințări. Astfel, după pachetul exploziv livrat la ambasada din Spania, ambasadele ucrainene din Ungaria, Olanda, Polonia, Croația, Italia, și oficiile consulare din Napoli (Italia), Cracovia (Polonia) și Brno (Cehia) au primit pachete care conțineau ochi de animale. Coletele erau înmuiate într-un lichid de o culoare caracteristică și aveau un miros corespunzător, transmite diplomația ucraineană.

Poliția din Cehia a evacuat consulatul ucrainean din Brno în această dimineață, din cauza unui pachet suspect similar celui expediat în Spania. Clădiri învecinate, inclusiv o grădiniță, au fost de asemenea evacuate. Ulterior, forțele de ordine au transmis că la prima evaluare, pachetul conține țesut animal.

Intrarea în reședința ambasadorului din Vatican a fost vandalizată, iar la ambasada din Kazahstan au existat informații despre un atac cu o mină, care ulterior nu a fost confirmat. Ambasada din SUA a primit o scrisoare cu o fotocopie a unui articol critic despre Ucraina, dar, la fel ca majoritatea celorlalte plicuri, această scrisoare a sosit concomitent cu altele de pe teritoriul unei țări europene, a mai transmis MAE ucrainean.

Partea ucraineană cooperează cu forțele de ordine din statele respective pentru a investiga toate cazurile de amenințări, a identifica persoanele implicate și a le aduce în fața justiției. Din ordinul lui Kuleba, ministrul Afacerilor Externe ucrainene, toate ambasadele și consulatele ucrainene au fost plasate sub măsuri de securitate sporite.

Avem motive să credem că are loc o campanie bine planificată de terorizare și intimidare a ambasadelor și consulatelor ucrainene. Neputând opri Ucraina prin diplomație, [rușii] încearcă prin intimidare. Cu toate acestea, pot spune că aceste încercări sunt inutile. Vom continua să lucrăm eficient pentru victoria Ucrainei”, a subliniat ministrul Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba.

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday