Într-un discurs de seara trecută, președintele Ucrainei le-a cerut parlamentarilor să elaboreze un proiect de lege prin care să interzică funcționarea organizațiilor religioase “afiliate centrelor de influență din Rusia”, care “manipulează ucrainenii și slăbesc Ucraina din interior”. Pe 22 noiembrie, serviciile de securitate ucrainene au efectuat un raid asupra unei mănăstiri ortodoxe, asupra căruia planau suspiciuni de amestec ale serviciilor secrete ruseşti.

Zelenski a propus mai multe măsuri, inclusiv interzicerea totală a organizațiilor religioase afiliate Rusiei și intensificarea eforturilor de securitate națională “pentru identificarea și contracararea activităților subversive ale serviciilor speciale rusești în mediul religios al Ucrainei. (…) Prin aceste decizii, garantăm independența spirituală a Ucrainei”.

Unii oficiali ucraineni cred că în rândul clerului Bisericii Ortodoxe din Ucraina există preoți care colaborează cu Rusia. Ramura Bisericii Ortodoxe Răsăritene a urmat liderii spirituali de la Moscova până în această primăvară, când a anunțat în mod public ruptura față de Rusia, pe fondul invaziei ruse. Cu toate acestea, există suspiciuni că mulți preoți rămân loiali Kremlinului.

De luna trecută, potrivit oficialilor ucraineni, 33 de preoți au fost arestați pentru că ar fi lucrat în favoarea Rusiei de la începutul invaziei în februarie. Cei mai mulți dintre ei au cules informații pe care le-au furnizat forțelor Moscovei.

Kremlinul a condamnat raidul de săptămâna trecută, spunând că este o dovadă că Kievul este în război cu Biserica Ortodoxă Rusă. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse a numit mișcarea “un act de intimidare” împotriva singurei instituții “în care oamenii atât din Rusia, cât și din Ucraina, se roagă sincer pentru pace”.

Surse alternative: Președinția Ucrainei, The New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday