Acordul ar urma să pună în comun eforturile făcute de britanici în proiectul Tempest cu cu programul de luptă Mitsubishi F-X al Japoniei. Denumit neoficial avionul F3, acesta din urmă va înlocui până la mijlocul anilor ‘30 actualele aeronave F2 (derivate din modelul F16 american). Este vorba de o aeronavă multirol (supremație aeriană și bombardament, similar F35), de generația a VI-a, a cărei dezvoltare a început însă relativ recent, în 2020.

De partea cealaltă, proiectul Tempest, la care firma britanică BAE Systems lucrează cu producătorul european de rachete MBDA (Franța/Italia), este în faza de proiectare, cu un buget de doar 2 miliarde de euro, alocat până în 2025.

Potrivit Reuters, Japonia, Marea Britanie și Italia vor face un anunț comun săptămâna viitoare, acordul oferind Regatului Unit un rol mai proeminent în cadrul securității asiatice, unde Japonia trebuie să facă față unei puteri militare în creștere a Chinei. Acest proiect va reprezenta prima colaborare a Japoniei cu țări din afara Statelor Unite, în dezvoltarea echipamentelor de apărare.

Reuters mai arată că bugetul Apărării din Japonia se va dubla și va ajunge la aproximativ 5% din PIB în următorii cinci ani.


Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday