Potrivit Reuters, care a văzut draftul de acord final, guvernele Uniunii Europene au convenit aseară asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc (Ural). Prețul acestuia în cotații a fost ieri de 65-70 de dolari, în condițiile în care țițeiul Brent din Marea Nordului, care are o calitate mai bună, se tranzacționa la 80-86 de dolari/baril.

De altfel, plafonul pe care țările UE îl vor impune de luni petrolului rusesc este de un preț cu 5% sub cel al pieței. Polonia, care a făcut eforturi ca plafonul să fie cât mai scăzut posibil, încă nu a confirmat că va sprijini acordul. Potrivit Bloomberg, Varșovia cere sancțiuni suplimentare, la pachet cu plafonarea prețului.

Țările UE, care nu vor mai importa deloc țiței rusesc, începând de luni, au negociat îndelung detaliile plafonului de preț care va fi impus printr-un mecanism ce vizează țările terțe care îl aduc pe mare. Astfel, asigurătorii din UE, UK și SUA nu vor mai acorda asigurare de transport pe mare decât dacă prețul este sub 60 de dolari pe baril. Acest mecanism va permite altor țări să continue importul de petrol din Rusia, pentru a evita agravarea crizei mondiale.

Între timp, prețurile petrolului de toate tipurile au crescut pe piața internațională, pe fondul informațiilor privind o relaxare a politicilor anti-Covid din China, care ar relansa activitatea economică și cererea de energie.

Surse: Reuters, NBC News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday