Politico citează oficiali UE sub anonimat care spun că Washingtonul nu ar fi trebuit să promoveze extinderea NATO în ultimii ani, în timp ce alții mai afirmă că SUA contribuie puternic la schimbările climatice prin industria auto. La rândul lor, oficiali americanii susţin că elitele politice europene folosesc aceste acuzații ca mod de diversiune de la situaţia dificilă în care se află.

În timp ce europenii sunt supărați că prețul gazelor naturale este de patru ori mai mare decât în SUA, oficialii americani îi blamează pentru dependenţa lor de gazul rusesc şi pentru oprirea centralelor nucleare funcționale, deşi Washingtonul le-a recomandat să nu o facă.

Politicienii europeni au acuzat SUA că ar profita de pe urma războiului din Ucraina, iar în acest sens un oficial UE a declarat, sub protecţia anonimatului, pentru Politico că țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este SUA, pentru că vinde mai mult gaz și mai multe arme la prețuri mai mari”.

Totuși, sunt analiști care recunosc că Ucraina s-ar fi prăbușit cu luni de zile în urmă dacă SUA nu ar fi intervenit, iar impactul direct al războiului Rusiei asupra economiei americane de 26 de mii de miliarde de dolari din vânzarea de gaze naturale și arme ar fi infim. Mai mult, aceștia subliniază că din ajutorul militar de aproximativ 30 de miliarde de dolari pe care SUA l-a acordat până acum Ucrainei, cea mai mare parte a echipamentelor a fost donată. 

În plus, SUA reiterează faptul că Europa nu a investit suficient în industria de apărare şi, astfel, nu poate profita de cererea mai mare de arme din rândul aliaţilor NATO, cum au făcut contractorii americani.

Un alt subiect conflictual între cele două părți este reprezentat de setul de subvenții ecologice introdus de Administrația Biden, de care beneficiază companiile americane şi de care oficialii europeni se tem că le-ar putea submina industria. Conform americanilor, însă, vina aparţine guvernelor europene, care s-au concentrat mai mult pe subvenționarea facturilor la gazul de uz casnic, în loc să consolideze industria pentru a face față crizei. 

Thomas Schäfer, administrator Volkswagen, a criticat politica industrială europeană într-o postare pe rețelele de socializare: “Europa nu este competitivă din punct de vedere al costurilor din multe domenii, în special în ceea ce privește energia electrică și gazul”. 

Conform oficialului german Lars Klingbeil, însă, “Statele Unite urmăresc o politică industrială cu tendințe protecționiste. Nu ar trebui ca politica economică a SUA să ne vizeze pe noi, europenii”.

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday