Medicamentul Lecanemab încetinește degradarea creierului în cazul bolii Alzheimer, prin atacarea substanţei lipicioase (beta-amiloid) care se acumulează în creierul persoanelor suferinde, se arată în studiul publicat de The New England Journal of Medicine. 

Considerată istorică, descoperirea vine după zeci de ani de eșecuri în căutarea unui tratament pentru cea mai frecventă formă de demență, Alzheimerul. În prezent, persoanele cu Alzheimer sunt tratate pur simptomatic, pentru efectele acesteia, deci evoluţia bolii rămâne astfel neschimbată.

Lecanemab este un anticorp, precum cele pe care organismul le produce pentru a ataca virușii sau bacteriile, care a fost creat pentru a ordona sistemului imunitar să elimine amiloidul din creier. Cu toate acestea, medicamentul are un efect limitat, iar impactul său asupra vieții de zi cu zi a oamenilor este încă în cercetare. Astfel, din cei 1.795 de voluntari care au participat la studiu 17% au prezentat sângerări cerebrale, iar 13% umflături cerebrale. Studiul calculează o medie ponderată de 7% dintre persoanele cărora li s-a administrat medicamentul și care au fost nevoite să îl întrerupă din cauza efectelor secundare. Mai mult, el acționează doar în stadiile incipiente ale bolii, într-o perioadă în care majoritatea persoanelor nici nu sunt încă diagnosticate cu Alzheimer.

Autoritățile de reglementare din SUA vor decide în curând dacă Lecanemab poate fi aprobat pentru utilizare, iar companiile farmaceutice care l-au dezvoltat intenționează să înceapă procesul de aprobare în alte țări anul viitor.

Sursă alternativă: The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday