DNA explică faptul că dosarul vizează Fundația pentru Tineret a municipiului București (F.T.M.B.), o entitate constituită în anul 1990 care a preluat patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC) din București (imobile și terenuri aferente). Scopul acestei fundații consta în realizarea și finanțarea unor programe și activități destinate tinerilor și organizațiilor/asociațiilor de tineret. 

Astfel, între cei trimiși în judecată se numără:

Ticu Plăcintă – la data faptei președinte al F.T.M.B. și președinte al Consiliului de conducere al aceleiași fundații, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Valentin Mărgineanu –  membru în Consiliul de conducere al F.T.M.B. și ulterior vicepreședinte al SC Tin Management Grup SA, sub aspectul complicității la infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

Paul Ionescu – la data faptei membru al comisiei de Relații Economice, din cadrul Fundației pentru Tineret a Municipiului București (F.T.M.B.) și ulterior vicepreședinte al SC Tin Management Grup SA, sub aspectul complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,

Bogdan Plăcintă – manager al SC Tin Management Grup SA, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.

Concret, între iunie 2011 – ianuarie 2020, Plăcintă Ticu, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, ar fi deturnat obiectul de activitate și scopul special pentru care a fost înființată F.T.M.B., cauzând prin aceste demersuri fundației pe care o conducea un prejudiciu de 15.725.392 lei.

Astfel, Plăcintă a înființat firma SC Tin Management Grup SA cu scopul ca aceasta să preia dreptul de administrare asupra tuturor imobilelor F.T.M.B. După înființarea firmei, ar fi încheiat mai multe contracte în condiții dezavantajoase pentru organizația de tineret, ce aveau ca obiect predarea, către societatea comercială, a dreptului de administrare a întreg patrimoniului imobiliar și redirecționarea a 85% din rezultatele financiare obținute către SC Tin Management Grup SA.

“Acțiunile menționate mai sus au făcut ca numai sume nesemnificative de bani din exploatarea patrimoniului F.T.M.B. să fie utilizate pentru programe de și pentru tineri. Așadar, pe lângă prejudicierea patrimoniului F.T.M.B., ar fi fost afectate și lezate în mod grav și interesele legitime ale organizației de tineret, respectiv cele de realizare a scopului și a obiectivelor pentru care a fost înființată prin lege și cele ale tinerilor, în particular”, conchid procurorii.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday