Obiceiul câtorva dintre suporterii echipei Japoniei de a face curat în locurile pe care le ocupă pe stadion a devenit viral încă de la prima partidă a naționalei lor de fotbal. După ce au cântat și s-au bucurat de victoria neașteptată împotriva Germaniei, ei au început să strângă gunoiul și la fel au procedat și duminică, după ce Japonia a pierdut meciul cu Costa Rica.

Potrivit The New York Times, gestul suporterilor japonezi, devenit viral, fanii din alte țări (Maroc, Arabia Saudită) le urmează exemplul. “Este un semn de respect pentru loc. Acest loc nu este al nostru, așa că ar trebui să facem curățenie dacă îl folosim. Și chiar dacă nu este gunoiul nostru, este tot murdar, așa că ar trebui să-l adunăm”, a declarat unul dintre suporterii japonezi pentru cotidianul american. Acesta mai remarcă contrastul, uimirea dar și încântarea unora dintre suporterii americani, pe ale căror stadioane, indiferent de sport, “trebuie să faci slalom printre pungi răsturnate de pop-corn, bălți de sucuri lipicioase și mici munți de coji de arahide”. Dar în Japonia, ordinea, în special în spațiile publice, este o considerată o virtute, curățenia fiind învățată de acasă și consolidată la școală.

“Curățarea zonelor comune, cum ar fi stadioanele, devine o responsabilitate individuală și de cele mai multe ori nu există armate de muncitori angajați să o facă. Pentru japonezii, acesta este doar un lucru normal de făcut, spune Hajime Moriyasu, antrenorul echipei japoneze. Când părăsești un loc, trebuie să-l lași mai curat decât era înainte”, mai scrie NY Times.

Totuși, mai arată acesta, câțiva dintre suporterii echipei japoneze, prezenți duminică la meciul cu Costa Rica, au încercat să clarifice un lucru – în timp ce majoritatea japonezilor sunt conștiincioși în a-și arunca propriul gunoi, doar un grup mic de fani de la această Cupă Mondială s-a plimbat printre rânduri ridicând gunoiul altor oameni.

Unul dintre ei a spus că inițiativa a aparținut Asociației Japoneze de Fotbal care a împărțit suporterilor saci albaștri pentru gunoi, dar chiar și în Japonia astfel de acțiuni sunt controversate, pentru că gunoiul este colectat selecționat pentru a putea fi reciclat. Astfel, de multe ori, alți lucrători trebuie să deschidă sacii de gunoi adunați de suporteri, pentru a separa plasticul și sticlele de deșeurile organice.

Într-un tweet distribuit pe scară largă după meciul cu Germania, Yoichi Masuzoe, un fost guvernator al Tokyo, a sugerat că turiștii japonezi ar trebui să fie mai conștienți de cultura și obiceiurile locale și să respecte faptul că există deja oameni angajați pentru curățarea stadioanelor.

Sursa: The NY Times

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday