Operațiile de chirurgie bariatrică și metabolică sunt intervenții complexe, care produc schimbări în întreg organismul, fapt pentru care necesită investigații preoperatorii amănunțite și, obligatoriu, o monitorizare periodică atentă în urma operației. Intervențiile bariatrice de succes sunt efectuate de chirurgi cu experiență în asemenea proceduri, care urmează protocoale internaționale standardizate. Când, însă, aceste condiții esențiale pentru reușita operațiilor, dar mai ales pentru siguranța pacienților, nu sunt îndeplinite, riscurile cresc exponențial, punând în pericol viața pacienților.

Deciziile luate rapid pe baza unor promisiuni superficiale cu informații prea puțin clare din punct de vedere al implicațiilor medicale ajung să coste foarte mult pe termen lung, și nu doar financiar. Este foarte important ca pacientul să înțeleagă întreg procesul și să aibă alături de el o echipă de medici specializați, pe tot parcursul său medical.

Intervenția chirurgicală trebuie întotdeauna să fie însoțită de o serie de etape esențiale – o evaluare detaliată care să ofere informații exacte și complete despre starea de sănătate a pacientului înainte și după intervenție, o echipă medicală multidisciplinară, o urmărire postoperatorie atentă și o monitorizare pe termen lung.

Operația reprezintă numai o parte a ceea ce înseamnă un program de chirurgie bariatrică.

“Operațiile pentru chirurgia metabolică nu sunt izolate, nu e ca și cum ți-ai scos o măsea sau o aluniță și nu mai trebuie să mergi la medic. Acest tip de intervenții sunt operații declanșatoare ale unui mecanism care vor induce modificări în organism și care trebuie obligatoriu supravegheate, ori asta înseamnă că trebuie să mergi într-un centru care să-ți poată oferi nu numai intervenția chirurgicală, ci întreg pachetul de monitorizare postoperatorie. Pacienții nu pleacă de acolo mai slabi, pacienții nu pleacă de acolo cu problemele rezolvate, ci în curs de rezolvare, iar rezolvarea această trebuie făcută neapărat cu supraveghere medicală. Și atunci, i-aș sfătui să se orienteze asupra unor centre care oferă monitorizare continuă” – susține prof. dr. Cătălin Copăescu.

În ultimii ani, echipa multidisciplinară din Ponderas Academic Hospital a îngrijit mulți pacienți care au avut complicații de la operațiile efectuate în Turcia sau au primit îngrijiri postoperatorii inadecvate. Unul dintre aceste cazuri este cel al lui Bogdan (45 de ani), care a decis că cea mai bună soluție pentru problemele sale de greutate este operația bariatrică și a ales, pe baza criteriilor financiare, să facă intervenția la Istanbul.

Când a ajuns în Ponderas, Bogdan avea 5% șanse de supraviețuire.

Problemele au apărut chiar la câteva zile după intervenție când lui Bogdan i s-a instalat febra și inciziile au început să supureze. Cu toate acestea,  medicii din Turcia îi asigurau pe membrii familiei, prin intermediul unui translator, că totul este în regulă.

“I-au fost făcute niște investigații superficiale. Ne-au spus că nu este vorba de o fistulă gastrică, că nu este nimic grav, să stăm liniștiți și că, pentru siguranță noastră și siguranța lui, în cazul în care ar exista o fistulă cât de mică, ei vor încerca să ii pună un tub în stomac. Astfel, a intrat din nou în operație, pentru a doua oară. Cred că o singură zi a fost ceva mai lucid și mai coerent, în rest se simțea foarte rău”, susține Gabriela, soția pacientului.

Nici după cea de-a doua intervenție în Turcia starea de sănătate nu s-a îmbunătățit, astfel că soția a decis să îl aducă pe Bogdan în România, la Ponderas Academic Hospital. Dupa o evaluare în camera de gardă, familia a aflat că situația era foarte gravă, iar Bogdan avea nevoie urgentă de o nouă intervenție.

“Reacția noastră a fost promptă. În mai puțin de o oră am realizat gravitatea septicității generale. În urma tomografiei s-a constatat că pacientul suferea de peritonită generalizată care a impus intervenția chirurgicală în cel mai scurt timp. A fost un caz foarte greu de gestionat. Cel mai probabil, complicațiile aveau cel puțin 5-6 zile, un interval mare de suferință și epuizare a organismului”– explică prof. dr. Cătălin Copăescu, Chirurg de Excelență în Chirurgia Bariatrică și Metabolică și coordonatorul singurului Centru de Excelență în Chirurgia Bariatrică din România.

Bogdan a stat internat în Ponderas 15 zile, timp în care medicii, asistentele și infirmierele s-au asigurat că se alimentează adecvat, că începe să se mobilieze și să meargă. Acum este recuperat complet și și-a reluat viața alături de familie.

Dan a ajuns în Ponderas dupa 1 an și jumatate de suferințe cauzate de operația din Turcia

Dan Conu este un alt pacient a cărui viață a fost salvată de medicii din Ponderas. Un control medical de rutină i-a arătat faptul că suferea de un diabet de tip II în stadiu incipient, cu glicemie de 140 dimineața.  Experiența unui prieten apropiat, kilogramele în plus și prediabetul l-au făcut să se îndrepte către o clinică din Turcia.

Acolo, după câteva analize sumare, i s-a făcut o operație despre care nu știa foarte multe. Postoperator, au început să apară o serie de complicații care îi făceau viața un calvar: tranzit intestinal rapid, dureri abdominale intense, amețeli, anemie.

După un an şi jumătate în care a supraviețuit cu vitamine injectabile, a fost operat de urgență de medicii din Ponderas Academic Hospital.

“Pacientul avea o formă uşoară de diabet, o formă incipientă care admitea alternative de tratament mult mai uşoare, nu intervenția drastică la care a fost supus. A trebuit să restabilim fiziologia tubului digestiv la acest pacient, ceea ce nu a fost deloc simplu, pentru că a fost nevoie de secţionarea unor segmente de intestin, realizarea a patru anastomoze digestive şi toate au fost realizate laparoscopic asistat robotic”, menționează Prof. Dr. Cătălin Copăescu.

Pentru alți pacienți însă, care nu pot controla diabetul prin tratamentul cu insulină, chirurgia bariatrică este soluția, dar înainte de operație trebuie realizate investigații amănunțite în centre specializate.

“E numai vina mea, m-am grăbit și nu am cercetat. Dacă aș fi știut atunci ce știu acum, nu aș mai fi plecat”, spune acum Dan. Deși a acționat pripit în urmă cu doi ani, când a plecat în Turcia, el se consideră norocos. Acum e din nou în formă și are o mulțime de planuri.

Comunicarea este esențială. Mai ales în relația dintre medic și pacient.

Poveștile celor doi pacienți nu sunt izolate. Săptămânal, mai mult de doi pacienți ajung în atenția echipei multidisciplinare din Ponderas, din cauza complicațiilor postoperatorii aparute în urma procedurilor de chirurgie bariatrică realizate în Turcia.

“Pacienții ajung în urgență în spitale, fără ca acestea să aibă secții dedicate pentru pacienții bariatrici, nu există secție de bariatrie în niciun spital de urgență din România. Ei ajung acolo pentru că Ambulanța îi duce acolo unde este Camera de Gardă, iar singurele detalii medicale pe care le oferă sunt că au făcut o intervenție minune. Mulți pacienți nu știu denumirea procedurii efectuate, sunt incomplet investigați și incomplet informați”, sustine prof. dr. Cătălin Copăescu.

În România există mai multi chirurgi specializați în operații bariatrice, care pot oferi persoanelor afectate de obezitate tratamentul optim. În Ponderas Academic Hospital există singurul Centrul de Excelență în Chirurgia Bariatrică din țară, iar programul și serviciile oferite pacienților sunt certificate la nivel internațional. Operațiile bariatrice și metabolice nu sunt proceduri simple. Astfel că va fi necesară o monitorizare continuă și investigații postoperatorii anuale.

Programele de urmărire postoperatorie includ consiliere, investigații și recomandări personalizate de nutriție, pentru că e important să fim atenți la sănătatea noastră, mai ales în urma unei intervenții care ne schimbă radical viața în bine – de la aspectul fizic, scădere ponderală mare, scăderea masei de grăsime viscerală, îmbunătățirea funcțiilor organismului și creșterea calității vieții.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday