Administrația Biden a acordat Chevron o “autorizație limitată” de extracție și export de petrol din Venezuela, în urma unui acord privind acordarea de ajutor umanitar, sub egida ONU, care va supraveghea furnizarea de hrană, asistență medicală și infrastructură. Este o primă ridicare parțială a sancțiunilor sub care Venezuela se află de mai mulți ani, dar un oficial al Administrației Biden a declarat că nu se așteaptă ca acest lucru să aibă un impact tangibil asupra prețurilor internaționale ale petrolului, iar mișcarea este un stimulent pentru negocieri, nu o măsură pentru ieftinirea combustibililor.

Licența este de 6 luni, iar SUA o pot revoca în orice moment. În plus, orice profit câștigat va merge la rambursarea datoriilor către Chevron și nu către regimul Maduro.

Dacă regimul venezuelean continuă “să facă pași concreți pentru a ajunge la o soluție negociată”, atunci este posibilă o viitoare ameliorare direcționată a sancțiunilor, potrivit oficialului.

Venezuela are cele mai mari rezerve dovedite de petrol din lume și, până în 2006, a fost cel mai mare furnizor al SUA. Din 2014, în urma reprimării brutale a protestelor din țară, țările occidentale au impus sancțiuni economice care au dus la colapsul producției de petrol. Potrivit Chevron, în cazul ridicării sancțiunilor va fi nevoie de ani de zile pentru a reveni la producția anterioară.

Surse alternative: Reuters, CNN

Foto: Keesnan | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday