Este prima intervenție directă a liderului religios (ce conduce de facto Iranul) care s-a adresat direct forțelor paramilitare Basij, o aripă a Gărzii Revoluționare Iraniene. Ayatollahul Khamenei i-a felicitat pe luptători pentru modul în care “au protejat națiunea” prin intervenția împotriva manifestanților pe care i-a numit “bandiți susținuți de forțele străine”.

Mișcarea de protest a fost declanșată inițial de moartea tinerei de 22 de ani, Mahsa Amini, arestată și bătută de poliția moralității pentru că nu și-a acoperit suficient de bine părul.

Protestele s-au extins, iar intervențiile în forță au dus până acum la moartea a cel puțin 161 de protestatari, potrivit celui mai recent raport al Amnesty International. Acestea sunt însă doar decesele confirmate. Peste 14 mii de persoane (între care și copii) au fost arestate în legătură cu protestele, iar dintre acestea șase au fost deja condamnate la moarte, iar alte cel puțin 21 riscă pedeapsa capitală.

Amnesty International spune că forțele Basij au primit ordin să “confrunte fără milă” protestatarii.

Surse alternative: CNN, Europa Liberă

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday