SUA. Poliția din San Francisco solicită aprobare pentru utilizarea unor roboți înarmați în misiunile critice, în care infractori înarmați ar crea un risc pentru ofițeri.

Poliția din San Francisco a cerut Consiliului de Supraveghere al orașului să-i permită să folosească în intervenții dispozitive controlate de la distanță, înarmate. Roboții (drone teleghidate) ar putea fi folosiți pentru lichidarea unor infractori, în scenarii în care există un risc real ca ofițerii sau civilii de la locul intervenției să-și piardă viața și nu este o altă modalitate sigură de intervenție.

Argumentul polițiștilor este că înarmarea roboților ar oferi agenților “sprijin la sol și în cunoașterea situației“, nu numai în misiuni de antrenamente și simulări, dar și pentru arestări, incidente critice, urgențe, sau chiar punerea în executare a unui mandat sau în timpul evaluărilor unor dispozitive suspecte. Purtătorul de cuvânt al Poliției a declarat pentru presa locală că roboții neînarmați sunt deja folosiți în general în inspectarea zonelor și neutralizarea bombelor. 

The Verge explică faptul că modelul de dispozitive Remotec este prevăzut cu un sistem de armament operațional, iar categoria F5A poate trage cu cartușe folosite cel mai adesea în detonarea bombelor. Un alt model, QinetiQ Talon, poate fi și el echipat cu sisteme de armament. Și Armata Americană are în dotare un robot care poate fi dotat cu mitraliere și lansatoare de grenade.

Surse alternative: The Guardian, The Verge

Sursa foto: qinetiq.com

Folosim cookies