Război în Ucraina. Americanii se tem că rușii ar putea folosi arme chimice împotriva ucrainenilor. Politico citează multiple surse care susțin că un astfel de atac disimulat într-un bombardament convențional ar produce mai multe victime, dar ar fi greu de detectat.

UPDATE 1: Autoritățile ucrainene au reconectat la sistemul energetic cele trei centrale nucleare deconectate preventiv miercuri, din cauza bombardamentelor rusești. Specialiștii ucraineni spun că cele trei uzine ar trebui să furnizeze din nou electricitate în sistemul națională ”până în această seară”.

Ministrul Energiei a declarat că instalațiile critice din țară au fost reparate: ”Dacă nu vor exista bombardamente până la finalul zilei, vom putea reduce semnificativ deficitul din sistemul energetic”.

Știrea în formă inițială: Politico citează mai mulți oficiali din Administrația Biden care apreciază că Vladimir Putin ar putea folosi mai întâi arme chimice în Ucraina dacă trupele sale continuă să piardă teren. Deși americanii spun că nu au niciun semn că un astfel de atac ar putea fi iminent, ei apreciază că rușii ar putea folosi substanțe toxice diseminate în aer  mai degrabă decât arme nucleare tactice, pentru a evita o confruntare cu NATO. Șase surse au vorbit cu Politico despre această problemă, americanii fiind în acest moment într-un proces de pregătire a aliaților pentru o astfel de situație, chiar dacă o parte a strategilor de la Pentagon cred că luptele se vor opri în timpul lunilor de iarnă și niciuna dintre părți nu va putea întreprinde ofensive semnificative.

Politico mai arată că un astfel de atac ar implica substanțe chimice ușor de disimulat într-un bombardament convențional, ceea ce ar face mai dificilă detectarea acestuia. Pur și simplu ar produce mai mulți morți decât explozia unei rachete obișnuite.

În această toamnă, Pentagonul a trimis echipe în țările est-europene pentru verificarea și actualizarea forțelor NATO responsabile de procedurile în cazul unui atac chimic sau biologic. Echipamente de protecție au fost trimise și în Ucraina.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Valul de rachete cu care Rusia a lovit ieri Ucraina a fost în mare parte interceptat, 51 din 70 de rachete de croazieră fiind doborâte de antiaeriană. Rusia a lansat și cinci drone, toate interceptate de ucraineni. Cu toate acestea, loviturile asupra unor stații electrice au produs căderi masive de curent și înreruperi în aprovizionarea cu apă la Kiev, Liov, Odesa și în alte orașe din Ucraina. A fost afectată alimentarea cu energie și în Republica Moldova.
  • ISW consideră că Moscova continuă să-și urmărească obiectivele maximaliste în privința unui control total asupra Ucrainei, iar declarațiile vagi cu privire la intenția de a opri războiul sunt menite să inducă în eroare țările occidentale, pentru a le determina să facă presiuni asupra Ucrainei și să o împingă către negocieri cu Moscova.
  • Potrivit surselor ruse, forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă pe Frontul de Est, în direcțiile Kreminna și Svatove.
  • Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în Donbas, în jurul orașelor Bakhmut și Avdiivka.
  • Pe Frontul de Sud, rușii continuă fortificațiile în stânga Niprului.

Surse: Politico, ISW

Foto: Nomadsoul1 | Dreamstime.com

Folosim cookies