Fondul Monetar Internațional a îndemnat China să sporească vaccinarea împotriva COVID-19 și să ofere sprijin mai puternic sectorului său imobiliar care se confruntă cu numeroase probleme în prezent. FMI explică faptul că este nevoie de restabilirea încrederii investitorilor în economia chineză, dar și de reducerea unei crize care poate avea efect asupra întregii lumi.

Chiar dacă politica zero-COVID a devenit mai eficientă de-a lungul timpului, combinația dintre variantele mai contagioase de coronavirus și decalajele persistente în vaccinări au condus la necesitatea unor blocări mai frecvente, care afectează consumul și investițiile private, inclusiv în locuințe, a declarat economistul-șef al FMI, Gita Gopinath.

În viitor, o nouă recalibrare a politicii COVID ar trebui să fie bine pregătită și să includă stimularea ritmului vaccinărilor și menținerea acestuia la un nivel ridicat pentru a exista asigurări că protecția împotriva bolii este păstrată, a adăugat Gopinath.

Comentariile vin în timp ce autoritățile chineze se confruntă cu o creștere a cazurilor de coronavirus, care a sporit îngrijorările că economia chineză va fi afectată. Pe termen mai lung, FMI atrage atenția că tensiunile geopolitice în creștere riscă fragmentarea economiei globale, China confruntându-se cu o potențială decuplare financiară și cu limitarea comerțului, a investițiilor străine directe și a accesului la tehnologie. 

Fondul a aplaudat recentele inițiativele de sprijin ale autorităților pentru sectorul imobiliar aflat în declin în China, inclusiv un program de împrumuturi care să ajute la finalizarea caselor neterminate. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday