Război în Ucraina. ISW consideră că rușii pregătesc un atac sub steag fals în regiunea rusă Belgorod, probabil pentru a ridica nivelul de susținere al populației pentru război. Presa rusă răspândește zvonuri legate de o evacuare (neconfirmată) a nordului Crimeei.

UPDATE ora 10:20 Serviciile ucrainene de urgență afirmă că militarii ruși au bombardat noaptea trecută maternitatea din orașul Vilniansk din regiunea Zaporijie, pe care rușii au anexat-o ilegal la sfârșitul lunii septembrie. Potrivit salvatorilor ucraineni, citați de France24, clădirea a fost distrusă. De sub dărâmături au fost recuperați un medic și o mamă, însă copilul acesteia a fost găsit decedat.

Știrea în formă inițială: Marți seara, autoritățile din Crimeea au susținut că ucrainenii au atacat cu drone orașul Sevastopol, dar că acestea ar fi fost doborâte înainte de a-și atinge țintele. Atacul nu a fost confirmat, iar imaginile de pe rețelele de socializare arată doar tirurile antiaeriene. Totuși, observă ISW, “neliniștea sporește printre oficialii de ocupație din Crimeea”, probabil din cauza atacurilor ucrainene asupra liniilor de aprovizionare și a operațiunilor militare în desfășurare în peninsula Kinburn, învecinată cu Crimeea. Șeful administrației de ocupație din Crimeea, Serghei Aksionov, a anunțat că ridică nivelul de amenințare teroristă, iar bloggerii militari ruși au susținut că se pregătește o evacuare a administrației și a echipamentului militar din Armiansk, oraș aflat în istmul Perkop (o limbă de pământ care leagă Crimeea de Ucraina continentală, la aproximativ 100 km sud-est de orașul Herson). ISW nu poate confirma veridicitatea acestor afirmații, dar evaluează că forțele ucrainene încă nu sunt în măsură să efectueze un atac imediat asupra Armiansk, iar aceste zvonuri indică “un nivel de îngrijorare apropiat de panică”, în rândul autorităților ruse locale.

În același timp, mai arată ISW, Kremlinul pare să stabilească condiții de informare pentru un atac cu steag fals în regiunea Belgorod din Rusia, aflată la granița cu Harkov (Ucraina) “probabil într-un efort de a recâștiga sprijinul populației pentru războiul din Ucraina”. Propagandiștii ruși au început să emită ipoteze că forțele ucrainene ar urma să invadeze Belgorod, iar bloggerii ruși și-au intensificat apelurile ca Rusia să recâștige teritoriile eliberate din regiunea Harkov. ISW mai arată că aceste susțineri privind o invazie ucraineană în Rusia “sunt absurde și urmăresc doar să sperie publicul larg pentru a sprijini războiul. Ucraina nu are niciun interes strategic în invadarea Rusiei și nici nu are capacitatea de a face acest lucru la o asemenea scară. […] Sprijinul pentru invazia fără sens a Rusiei este în scădere în rândul rezidenților ruși din regiunile de graniță și din restul țării, ca urmare a mobilizării și eșecurilor militare. Organismele de opoziție din Rusia au raportat că rudele bărbaților mobilizați au declanșat proteste în 15 regiuni rusești de la sfârșitul lunii octombrie, cele mai notabile având loc în regiunile de la granița cu Ucraina.”

Potrivit unor evaluări ale serviciilor secrete ucrainene, Rusia mai are mai puțin de 15% din stocurile sale de rachete de croazieră. O altă evaluare, a Ministerului britanic al Apărării, arată că nici drone iraniene nu mai are foarte multe și încearcă o reaprovizionare, în condițiile în care îi lipsesc componente electronice pentru a-și împrospăta stocurile de rachete de fabricație proprie.

Surse alternative: ISW, Reuters

Folosim cookies