BBC scrie că Agenția Spațială Europeană (ESA) va aproba cel mai probabil în cursul acestei săptămâni un studiu care se va desfășura pe o perioadă de trei ani și care va conchide dacă proiectul este realizabil și eficient. Scopul proiectului este lansarea pe orbită a unor sateliți capabili de a genera o cantitate de electricitate similară unei centrale electrice. Consiliul ESA va discuta marți proiectul, la sediul din Paris.

Publicația britanică explică faptul că energia solară colectată de sateliți ar fi convertită în unde radio de înaltă frecvență care, la rândul lor, ar fi transmise către o antenă de pe Terra. Ulterior, antena ar converti undele în energie electrică. Fiecare satelit ar putea furniza, în teorie, aproximativ 2 GW de energie, o valoare comparabilă cu cea produsă de o centrală nucleară.

BBC mai explică faptul că energia solară poate fi captată mult mai eficient în spațiu, pentru că nu sunt nori și nici noapte. Ideea a fost explorată de mai bine de 50 de ani de alte entități internaționale, dar implementarea acesteia a fost prea dificilă și costisitoare. Însă acum este privită cu tot mai mare seriozitate, datorită construirii rachetelor reutilizabile, care au redus enorm costurile lansărilor de sateliți. ESA caută acum să obțină fonduri de la statele membre pentru a finanța programul “Solaris”.

Deși mai multe organizații și agenții spațiale au analizat ideea preluată acum de ESA, așa-numita inițiativă “Solaris” ar fi prima care pune pe hârtie bazele unui plan practic de dezvoltare a unui sistem de energie regenerabilă în spațiu. Strategia Agenției Spațiale Europene este una dintre numeroasele propuneri ce urmează luate în considerare de miniștrii europeni ai cercetării, la reuniunea Consiliului ESA de la Paris, care vor decide bugetul alocat.

Josef Aschbacher, directorul general al ESA, a declarat: “Trebuie să ne transformăm în economii care se îndepărtează de emisiile de dioxid de carbon și, prin urmare, să schimbăm modul în care producem energie și, mai ales, să renunțăm în timp la partea de combustibili fosili folosiți pentru producerea de energie. Dacă putem face acest lucru din spațiu, și subliniez termenul <<dacă>>, pentru că nu am ajuns încă la acea fază a proiectului, ar fi absolut revoluționar pentru că această oportunitate ar rezolva o tonă de probleme”.

SUA, China și Japonia sunt, de asemenea, în stadii avansate de cercetare în cursa pentru dezvoltarea unor stații spațiale care pot capta energia solară și BBC scrie că cele trei țări vor anunța în curând propriile inițiative. Agenția Spațială Europeană se așteaptă ca proiectul său să fie implementat și funcțional până în 2040.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday