Summitul COP27. Update: Acordul final prevede înființarea unui fond de ajutor pentru statele afectate de schimbările climatice. Mai mulți lideri sunt nemulțumiți că eliminarea completă a combustibililor fosili nu este prevăzută.

Update: În acordul final al Summitului climatic COP27 s-a stabilit crearea unui “Fond de pierderi și daune”, pentru a ajuta țările sărace să suporte efectele imediate ale fenomenelor meteorologice extreme, precum furtunile și inundațiile. Crearea fondului cerută în repetate rânduri de statele în curs de dezvoltare este cea din cauza căreia discuțiile summitului s-au prelungit.

De asemenea, în decizia finală se prevede crearea unui comitet de tranziție care să facă recomandări pentru summitul de anul viitor. Printre altele, comitetul ar trebui să identifice și să extindă sursele de finanțare pentru fondul creat anul acesta, ceea ce a stârnit o serie de nemulțumiri.

În ciuda solicitărilor anumitor state, precum India, acordul nu prevede eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili. În schimb, a solicitat țărilor să ia măsuri pentru reducerea treptată a energiei produse pe bază de cărbune, așa cum s-a stabilit cu un an în urmă, la Glasgow.

A fost inclusă o prevedere care face referire la “energia cu emisii reduse”, ceea ce a stârnit temeri asupra posibilității ca statele să folosească mai mult gazele naturale. Acestea sunt importante surse de poluare întrucât produc emisii de dioxid de carbon și metan.

Summitul de anul acesta a fost văzut ca un test pentru statele care vor să lupte pentru stoparea efectelor încălzirii globale în contextul internațional tensionat. O parte a liderilor prezenți la summit au declarat că sunt dezamăgiți de concluziile la care acesta a ajuns din cauză că unele prevederi sunt asemănătoare cu cele ale summitului de anul trecut de la Glasgow.

Știrea inițială: Uniunea Europeană și o coaliție formată din peste o sută de state în curs de dezvoltare au ajuns la un acord provizoriu la Summitul COP27 pentru climă, anunță Washington Post și CNN, care citează negociatori din rândul Uniunii Europene și al țărilor africane, dar și ONG-uri care monitorizează lucrările.

Această ”victorie provizorie” deschide calea unui final de succes al săptămânilor de negocieri, conform presei americane, după ce conferința a fost prelungită cu o zi. Liderii lumii reuniți în Egipt trebuie să mai decidă în privința unor aspecte care să fie cuprinse în decizia finală.

CNN observă că detaliile în privința modului de funcționare a fondului rămân neclare. Crearea acestuia ar trebui să aibă loc în acest an, dar sunt incertitudini pentru când va deveni operațional. Procedurile vor fi stabilite de către un comitet de tranziție. Un impact asupra unor prevederi din textul final ar putea bloca întreg demersul, avertizează mai mulți diplomați prezenți în Egipt și consultați de WP. Însă atmosfera este una pozitivă pentru majoritatea participanților la summit, fiind prima dată când este aprobat un pachet de ajutor pentru statele afectate de schimbările climatice.

Țările cele mai vulnerabile în fața schimbărilor climatice, dar care contribuie în mică măsură la generarea emisiilor cu efect de seră, cer de ani de zile crearea unui astfel de fond. În schimb, statele dezvoltate, cu o importantă amprentă de carbon, au ezitat să încheie o astfel de înțelegere. 

Surse: Washington Post, CNN

Sursa foto: Facebook COP27

Folosim cookies