Război în Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski anunță că specialiștii ucraineni se alătură comisiei de anchetă care investighează originea rachetelor prăbușite pe teritoriul Poloniei.

“Ieri (miercuri) am insistat să fim incluși în comisia internațională de anchetă, iar seara am primit confirmarea. Dimineață, specialiștii noștri se vor duce acolo și se vor alătura acestei comisii profesionale”, a spus Zelenski în timpul unei intervenții pentru Bloomberg, conform CNN.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba a scris pe Twitter că specialiștii ucraineni au ajuns deja în Polonia: “Ucraina și Polonia vor coopera în mod constructiv și deschis cu privire la incidentul cauzat de atacurile cu rachete ale rușilor împotriva Ucrainei. Experții noștri sunt deja în Polonia. Ne așteptăm ca aceștia să obțină acces rapid la locul impactului în cooperare cu forțele de ordine poloneze“.

Volodimir Zelenski a cerut, după ce Polonia a prezentat concluziile preliminare ale anchetei, ca o echipă ucraineană să poată lua parte la investigații. De altfel, președintele ucrainean a declarat inițial că sistemele ucrainene de apărare antiaeriană nu sunt responsabile de incidentul din Polonia. Nu știu ce s-a întâmplat. Nu știm sigur. Lumea nu știe. Sunt sigur însă că o rachetă rusească este responsabilă”, a declarat ulterior liderul ucrainean, precizând că sistemele ucrainene au funcționat.

După ce Zelenski și-a exprimat dorința ca țara sa să participe la anchetă, președintele Poloniei a explicat că dacă cineva dorește să participe are nevoie cel puțin de acordul celor doua state deja implicate, SUA și Polonia.

Secretarul de Stat, Antony Blinken, a declarat că investigația din Polonia este în desfășurare, însă nimic nu pare să contrazică concluziile preliminare care indică faptul că sistemele ucrainene sunt responsabile pentru exploziile de pe teritoriul polonez. Cu toate acestea, oficialul american a reiterat faptul că, în cele din urmă, vinovată pentru această situație este doar Rusia.

“Oricare ar fi concluzia finală, știm deja cine este responsabilul pentru acest incident tragic – Rusia. Asistăm în fiecare zi la atacurile constante cu rachete ale Rusiei în Ucraina, încercând să distrugă infrastructura critică a țării. Ucraina are dreptul să se apere și ne angajăm să o sprijinim în acest sens”, a declarat Antony Blinken.

Surse: CNN, The Guardian.

Folosim cookies