China. Guvernul va implementa un plan vast, menit să pună capăt crizei imobiliare care a afectat piața în ultimul an. Printre altele, sunt prelungite creditele scadente și scăzut avansul minim la creditele ipotecare, într-o intervenție evaluată la peste 140 de miliarde de dolari.

CNN scrie că planul guvernului chinez de a redresa sectorul imobiliar implică măsuri care permit băncilor să prelungească împrumuturile dezvoltatorilor imobiliari ajunse la scadență și reducerea valorii avansurilor și a ratelor la creditele ipotecare. În același timp, Beijingul impune și măsuri de stimulare a aplicării pentru alte metode de finanțare, precum emisiuni de obligațiuni. În contextul planului guvernului în 16 puncte, acțiunile celui mai mare dezvoltator imobiliar din China, Country Garden, s-au majorat cu 52% la bursa din Hong Kong.

Potrivit băncii elvețiene UBS, pachetul de măsuri este un punct de cotitură pentru sectorul imobiliar din China, care ar beneficia astfel de o injecție de peste 142 de miliarde de dolari. În același timp, planul implementat de Beijing în vederea salvării sectorului este considerat de analiști drept cea mai puternică intervenție a guvernului chinez în acest sens și cred că acesta ar putea încheia criza imobiliară.

Problemele au escaladat anul trecut, când Evergrande, al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar chinez, a intrat în incapacitate de plată a datoriilor. Ulterior, mai multe companii importante au căutat ajutor din partea creditorilor. Astfel, din cauza lipsei de fonduri, companiile din întreaga țară au fost nevoite să amâne sau să suspende lucrările de construcție ale unor locuințe deja vândute. Criza a luat amploare din nou în această vară, când cumpărătorii au refuzat să mai plătească creditele ipotecare pentru casele neterminate.

Cu toate acestea, unii analiști rămân sceptici cu privire la impactul pe care intervenția guvernului o va avea asupra deciziei de cumpărare a locuințelor. Analiștii imobiliari ai grupului financiar japonez Nomura sunt de părere că “piața imobiliară încă nu dă semne de redresare”, iar planul guvernului chinez va avea “un impact direct redus” asupra stimulării achizițiilor de noi imobiliare.

Sursa: CNN

Folosim cookies