Război în Ucraina. Fostul comandant al trupelor SUA din Europa crede că rușii vor fi scoși din sudul Ucrainei până în ianuarie. După retragerea din Herson, la Moscova cresc tensiunile politice și nemulțumirile față de Putin.

Generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane din Europa, a publicat pe Twitter o hartă a razei de acțiune a bateriilor HIMARS ucrainene, care, odată cu eliberarea Herson, pot fi mutate mai aproape de Nipru, ceea ce le va permite să acopere nordul Crimeei chiar și cu rachetele de rază scurtă, iar proiectilele ATACMS vor permite bombardarea trupelor ruse până la Mariupol. “HIMARS va trage în curând din Herson. Crimeea este în raza de acțiune. Acest lucru va degrada apărarea/liniile de aprovizionare rusești, în timp ce “aripa stângă” a contraofensivei ia Mariupol și Melitopol până în ianuarie. Apoi începe faza decisivă a campaniei… eliberarea Crimeei”, a scris generalul Hodges, acum un reputat analist militar.

Între timp, ISW observă că tensiunile de la Moscova au crescut considerabil după retragerea trupelor ruse din Herson, iar scrisoarea politologului Aleksader Dughin (prin care acesta sugerează uciderea, metaforică sau nu, a lui Putin) este expresia nemulțumirilor față de Kremlin. Retragerea, scrie ISW,  a declanșat o fractură ideologică între diferiții susținători ai războiului împotriva Ucrainei, erodând încrederea în angajamentul și capacitatea lui Putin de a-și îndeplini promisiunile. Dughin a făcut, de asemenea, și o referire la utilizarea armelor nucleare tactice, considerând că schimbarea tardivă a tacticii Rusiei în campania militară nu a generat niciun efect pentru schimbarea cursului războiului.

Propagandiștii de orientare naționalistă ai lui Putin (așa cum ar fi Vladimir Soloviov) cer din ce în ce mai mult o mobilizare generală și concedierea oficialilor incompetenți după capitularea orașului Herson. Critica directă la adresa lui Putin în cadrul comunității pro-război este aproape fără precedent, remarcă ISW, iar atacul neclintit al lui Dughin asupra lui Putin poate indica o schimbare în rândul ideologilor naționaliști ruși. “Putin trebuie să păstreze sprijinul acestei comunități și probabil a ordonat unora dintre propagandiștii săi să suprime orice critică la adresa retragerii Rusiei din orașul Herson, deoarece multe programe de știri ale televiziunii de stat au omis sau au minimizat consecințele retragerii”.

Canalele afiliate Wagner atacă acum și Kremlinul, ceea ce ar putea crește și mai mult influența facțiunii siloviki. Unele dintre acestea  au sugerat că Kremlinul a trădat orașul Herson, în timp ce altele s-au întrebat cum poate Moscova să predea teritorii fără să întrebe poporul rus. Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Putin, a discutat anterior posibilitatea ca “societatea civilă a Rusiei să se ridice pentru apărarea patriei”.

Alte evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă pe Frontul de Est, prin atacuri poziționale și recunoașteri în forță pe direcția Kreminna și Svatove.
  • Forțele ruse au atacat pozițiile fortificate ucrainene în direcția Bakhmut, Avdiivka și Vuhledar, toate în Donbas.

Sursă alternativă: ISW

Folosim cookies