Război în Ucraina. Eliberarea Herson fără luptă este cea mai mare înfrângere a lui Putin, de la începutul războiului. Rusia susține că a reușit să retragă peste Nipru 20 de mii de soldați și 3.500 de echipamente, dar distrugerea podului Antonovski ar fi putut lăsa mai multe contigente de ruși în dreapta acestuia.

Jumătatea vestică a regiunii Herson, cea din dreapta Niprului, și orașul Herson, singura capitală regională cucerită de ruși după începerea operațiunilor militare, sunt acum eliberate, iar Armata Ucraineană a început filtrarea pentru depistarea soldaților ruși uitați sau, eventual, rămași cu intenție. Președintele Zelenski a precizat că numai forțele speciale au pătruns în orașul Herson (întâmpinate cu entuziasm de mulțime), în timp ce armata regulată desfășoară operațiuni în restul regiunii pentru securizarea acesteia.

The Washington Post titrează că “pierderea orașului Herson zdrobește obiectivele de război ale lui Putin în Ucraina. Deși forțele ruse controlează în continuare regiunea care face parte din râvnitul pod terestru, între Rusia continentală și Crimeea anexată ilegal (de la Mariupol la Istmul Perekop), pierderea capitalei regiunii este o lovitură uluitoare după declarațiile repetate și înflăcărate ale personalităților de la Moscova că Rusia va rămâne în Herson pentru totdeauna”.

După informațiile privind coordonarea operațiunilor militare direct de către Putin, scena televizată dintre comandantul operațiunii speciale în Ucraina și ministrul Apărării din Rusia, în care se ia decizia retragerii trupelor în dreapta Niprului, a avut probabil rostul de a îndepărta responsabilitatea eșecului de Kremlin.

Armata Rusă construise o puternică defensivă în dreapta Niprului, organizată pe trei linii de apărare, aducând acolo în decursul verii circa 20-25 de mii de oameni și echipamente aferente. În cele două luni și jumătate de la începerea contraofensivei ucrainene în Herson, Ucraina a desfășurat un război de uzură, desfășurând atacuri de hărțuire pentru a foța trupele ruse să se angajeze și să își consume munițiile. Concomitent, ucrainenii au bombardat cu ajutorul artileriei cu rază lungă (HIMARS) trecerile peste Nipru pentru a lăsa trupele ruse fără aprovizionare. În final, tactica ucraineană și-a atins scopul – rușii au fost forțați să se retragă pentru că nu mai puteau menține liniile de apărare și riscau pierderea a circa 20 de grupuri de batalion.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, vineri la ora 5 dimineața a fost încheiată retragerea a 20 de mii de oameni și 3500 de echipamente militare. Vineri seara, Podul Antonovski de la Herson a fost distrus, dar nu este clar dacă rușii l-au aruncat în aer pentru a opri înaintarea ucraineană și în stânga Niprului (improbabilă în această fază) sau dacă ucrainenii sunt cei care l-au distrus, bombardând coloanele ruse în retragere. Consilierul prezidențial ucrainean Aleksei Arestovici spune că rușii s-au retras mai repede decât programaseră, tocmai din cauza distrugerii podului, pe care ei aveau oricum de gând să îl arunce în aer: “Explozia majoră de pe pod a fost fie cauzată de o rachetă HIMARS care a lovit o coloană de susținere a podului, fie de explozia unui camion încărcat cu muniții în timp ce traversa podul, fie de explozia unei încărcături puse chiar de ruși, care aveau de gând să-l detoneze mai târziu. Prăbușirea unei părți a podului a distrus și pontonul făcut din feriboturi de lângă el. Acela a fost momentul (nr, joi seara) în care forțele ucrainene au trecut liniile rusești de apărare din Kisilhovka și au înaintat până în periferia orașului Herson”, a povestit Arestovici.

ISW consideră că rușii nu aveau când să retragă toți oamenii și echipamentele, iar în dreapta Niprului au rămas probabil contingente de soldați ruși, împrăștiați în întreaga regiune, și care încearcă să se retragă. Alți soldați au rămas în urmă pentru a încerca să desfășoare activități partizane, dar în grupuri mici, mai arată ISW.

Surse: ISW, WP, Wartranslated

Folosim cookies