Nouă persoane care au suferit de paralizie severă sau completă ca urmare a leziunilor măduvei spinării și-au recăpătat într-o anumită măsură capacitatea de a merge, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la grupul de cercetare elvețian NeuroRestore. Astfel, toți voluntarii au arătat semne imediate de îmbunătățire și au continuat să progreseze chiar și după cinci luni.

Oamenii de știință au identificat celulele nervoase responsabile pentru a ajuta persoanele paralizate să meargă din nou, deschizând posibilitatea unor terapii țintite de care ar putea beneficia persoane cu leziuni ale măduvei spinării.

Leziunile grave ale măduvei spinării pot perturba legătura dintre creier și rețelele de celule nervoase din coloana vertebrală inferioară, care controlează mersul. Incapabili să primească comenzi, acești neuroni devin nefuncționali, ceea ce poate duce la o paralizie permanentă a picioarelor.

Cercetări anterioare au demonstrat că stimularea electrică a măduvei spinării poate inversa o astfel de paralizie, dar modul în care se întâmplă acest lucru nu a fost clar. Așadar, expertul în neuroștiință Claudia Kathe de la Institutul Federal de Tehnologie Elvețian Lausanne (EPFL) și colegii săi au testat o tehnologie numită stimulare electrică epidurală pe nouă persoane. 

Măduva spinării a fost stimulată de un neurotransmițător implantat chirurgical, după care pacienții au trecut și printr-un proces de neuroreabilitare intensivă, ce a implicat un sistem robotic de sprijin care i-a asitat în timp ce se mișcau.

Pacienții au trecut prin cinci luni de stimulare și reabilitare, de la patru până la cinci ori pe săptămână. Toți voluntarii au putut apoi să facă pași cu ajutorul unui cadru.

Spre surprinderea cercetătorilor, pacienții recuperați au arătat de fapt o reducere a activității neuronale în măduva spinării lombare în timpul mersului. Echipa crede că acest lucru se datorează faptului că activitatea este specifică unui anumit subset de neuroni care sunt esențiali pentru mers. „Când te gândești la asta, nu ar trebui să fie o surpriză, pentru că în creier, când te obișnuiești să faci un lucru, asta este exact ceea ce vezi – sunt din ce în ce mai puțini neuroni activați cu cât devii mai bun la asta.”.

Surse: Nature, ScienceAlert 

Foto: Crazy Media | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday