Din momentul în care înaintarea Armatei Ruse a fost oprită la sud de Nikolaev, în primăvară, poziția rușilor pe malul de vest al Niprului a fost evident vulnerabilă din punct de vedere strategic, explică analiștii The Guardian. A fost însă nevoie de o campanie subtilă și atentă a ucrainenilor, care a durat trei luni, pentru a forța Kremlinul să ajungă la concluzia că nu poate rezista în Herson. 

Ucrainenii au început prin distrugerea centrelor logistice ale rușilor de pe ambele maluri ale Niprului, cu ajutorul HIMARS și a celorlalte sisteme de lansare multiplă de rachete cu rază lungă de acțiune. O altă prioritate a Kievului a fost distrugerea podurilor strategice și a pontoanelor care permiteau aprovizionarea soldaților ruși cu muniții și armament dinspre malul estic.

The Guardian explică faptul că întrebarea imediat următoare este dacă Ucraina va întâmpina acum o rezistență neașteptată a rușilor în timp ce încearcă să avanseze spre sud, spre orașul Herson. Zelenski se declară precaut cu privire la retragere. Totuși, folosindu-se de dronele de recunoaștere oferite de Occident, ucrainenii ar trebui să poată detecta o prezență substanțială a Armatei Ruse în zonă. În același timp, alte bătălii semnificative par improbabile, însă terenul din zona orașului Herson ar putea fi minat. Ucrainenii vor urmări acum să perturbe cât mai mult posibil retragerea rușilor din Herson și să-i ia prizonieri pe aceștia și să le captureze echipamentele militare. 

Ucraina va trebui și să obțină controlul asupra barajului Nova Kahovka de pe Nipru, un obiectiv de importanță critică. Bloggeri militari și oficiali ruși încă susțin că ucrainenii urmăresc să distrugă barajul de 30 de metri lățime, dar The Guardian scrie că Rusia ar avea cel mai mult de câștigat dintr-o astfel de operațiune, deși distrugerea barajului ar reprezenta o crimă de război, afectând sursele de energie deja deteriorate ale Ucrainei și posibil perturbând rezerva de apă a Crimeei. Totuși, o asemenea acțiune a rușilor ar putea atrage o implicare și mai mare din partea Occidentului.

Rusia va încerca acum în mod clar să-și consolideze câștigurile teritoriale, pentru a-și putea trimite cei 300 de mii de recruți în vederea stabilizării liniei frontului. Este și posibil ca Armata Rusă să-și îndrepte în viitorul apropiat atenția către alte părți ale frontului, precum cel din sud-estul regiunii Zaporijie, care este stabil de luni de zile.

Analiza completă pe The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday