Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că astăzi, la Conferința ONU din Egipt pentru schimbările climatice, “România a făcut un pas important” către independenţa sa energetică.

În prezența Președintelui României, Klaus Iohannis și a Reprezentantului Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanțeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcției celor două reactoare, și cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului“, a transmis Ciucă.

Totuși, prin cele două scrisori de intenție înmânate ministrului Energiei, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanțare.

Context: Potrivit Guvernului, proiectul unităților 3 și 4 este structurat în trei faze. Prima fază, cea pregătitoare, va fi finalizată până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor. Ce-a de-a doua fază, a lucrărilor preliminare, va fi demarată în martie/aprilie 2023 și va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025. Faza a treia, de construcție efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030.

În anul 2020, România a anulat înțelegerea cu China pentru contruirea celor două reactoare și, în schimb, a semnat un acord inițial cu SUA, pentru acces la tehnologie nucleară americană.

Foto: Nuclearelectrica

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday