Analiză Politico. Sub presiunea crizei, Ungaria intenționează să redea independență organismelor din justiție, pentru a debloca cele 7,2 miliarde de euro oferite de UE prin PNRR. Poate pierde acești bani, dacă nu ajunge la un acord până la finalul anului.

Politico analizează draftul unui proiect de lege prin care Guvernul Orban încearcă să deblocheze fondurile europene, consolidând independența Consiliului Național al Magistraturii. Potrivit Consiliului Europei, Viktor Orban a făcut ineficient acest organism de supraveghere a justiției, dar acum pare a se angaja să-i redea puterea de a emite avize obligatorii. Astfel, instituția ar putea revizui numirea judecătorilor, transferarea sau revocarea din funcție a acestora.

După ani de zile în care a subminat independența justiției, încercând să o subordoneze administrativ, Ungaria și UE încearcă să ajungă la un compromis. Planul național de redresare nu a fost până acum aprobat de Bruxelles, iar fondurile aferente sunt în continuare blocate. Dacă nu va obține până la finalul anului aprobarea, atât din partea Comisiei Europene, cât și a majorității țărilor UE, Ungaria riscă să piardă până la 70% din sumele nerambursabile oferite de Uniune.

În același timp, Politico explică faptul că ungurii blochează decizii cheie la nivel european, printre care un acord internațional privind impozitul minim și un pachet de ajutor în valoare de 18 miliarde de euro oferit Ucrainei. “Am făcut progrese cu privire la o serie de probleme în ultimele luni. Discuțiile cu Ungaria continuă și ne străduim să încheiem evaluarea cât mai curând posibil”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, fără a oferi însă detalii.

Sursa: Politico

Folosim cookies