Experții consultați de The Telegraph, din cadrul Royal United Services Institute, consideră că Ucraina se află în dezavantaj în acest moment, având în vedere că încă operează numeroase avioane sovietice vechi, precum Su-27 și Mig-29. În acest context, chiar și un număr relativ restrâns de avioane de război occidentale livrate Ucrainei ar putea avea un impact major de descurajare a forțelor ruse. 

Analiștii britanici mai explică faptul că “întăririle” trimise de Occident în Ucraina au constat în cea mai mare parte în forțe de luptă terestre (tancuri, sisteme de lansare rachete etc.), deoarece Ucraina a reușit până acum să se apere împotriva forțelor aeriene rusești. Cu toate acestea, “Vestul trebuie să întărească urgent” capacitatea ucraineană de apărare aeriană prin furnizarea inclusiv de aeroane F-16 și F-18 de producție americană sau Gripen, de producție Suedeză. 

Justin Bronk, autorul principal al raportului Royal United Services Institute, a declarat pentru The Telegraph că aeronavele de luptă F-16, F-18 și Gripen le-ar putea oferi piloților ucraineni “performanțe radar superioare și capacitatea de lansa rachete occidentale mai performante și cu o rază de acțiune mult mai mare”, comparativ cu aeronavele sovietice pe care Armata Ucraineană le operează în prezent, dar și comparativ cu avioanele rușilor de tip Su-30SM și Mig-31BM. Cu toate acestea, Ministerul britanic al Apărării consideră că Aviația Rusă este destul de ineficientă, din cauza pregătirii slabe și a pierderii personalului militar cu experiență, adăugând că “pierderile Rusiei probabil depășesc semnificativ capacitatea lor de a produce noi aeronave“.

În primele săptămâni de război, raportul de performanță inegal între aeronavele și rachetele ucrainene și cele rusești i-a forțat pe piloții ucraineni să zboare la altitudini extrem de joase pentru a supraviețui atacurilor aeronavelor rusești. Tacticile agresive ale ucrainenilor din primele zile ale invaziei au dus la distrugerea mai multor aeronave rusești, însă același preț a fost plătit și de Aviația Ucraineană.

Cea mai recentă serie de atacuri ale rușilor asupra infrastructurii Ucrainei reprezintă o amenințare mai sustenabilă decât iterațiile anterioare, deoarece Armata Rusiei dispune acum de numeroase drone iraniene Shahed-136 pentru a ataca ținte mici și păstrează rachetele de croazieră și cele balistice pentru ținte mai mari. Acest lucru implică faptul că Ucraina are nevoie de sisteme anti-aeriene precum cele norvegiene NASAMS și cele germane IRIS-T pentru a-și proteja orașele și infrastructura“, a mai explicat Justin Bronk.

În ultimul raport al situației de pe front, autoritățile ucrainene au susținut că au distrus 227 de avioane de luptă și 260 de elicoptere rusești de la începutul invaziei.

Sursa: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday