Oficiali americani au declarat sub protecția anonimatului pentru The Washington Post că solicitarea nu are ca scop împingerea Ucrainei la masa negocierilor, ci mai degrabă este o încercare calculată de a se asigura că guvernul de la Kiev menține sprijinul altor națiuni care se tem că vor alimenta un război pentru mulți ani de acum înainte.

Discuțiile ilustrează cât de complexă a devenit poziția administrației Biden cu privire la Ucraina, întrucât SUA au promis în mod public că vor sprijini Kievul “atât timp cât este nevoie”, în speranța unei soluționări a conflictului care a afectat economia mondială și a declanșat temeri de război nuclear.

În timp ce oficialii americani împărtășesc omologilor lor ucraineni că Putin, momentan, nu este serios în privința negocierilor, ei recunosc că refuzul de a purta discuții cu acesta a generat îngrijorare în părți din Europa, Africa și America Latină, unde războiul afectează grav costul alimentelor și al combustibilului.

Sondajele efectuate în SUA arată erodarea sprijinului în rândul republicanilor pentru continuarea finanțării Armatei Ucrainei la nivelurile actuale. Marți au loc alegerile intermediare, iar Casa Albă s-ar putea confrunta cu rezistență față de continuarea programului prin care a oferit Ucrainei cea mai mare sumă de bani de la sfârşitul Războiului Rece.

Aflat vineri la Kiev, consilierul pentru securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că SUA susțin o pace justă și de durată pentru Ucraina și a dat asigurări că sprijinul va continua indiferent de politica internă.

Nerăbdarea pentru o posibilă rezoluție a războiului s-a intensificat pe măsură ce forțele ucrainene recuceresc teritoriul ocupat, apropiindu-se de zonele sensibile, care încep cu Crimeea (anexată ilegal de Rusia încă din 2014), dar care includ și orașele de-a lungul Mării Azov. Acestea oferă Moscovei un “pod pe uscat” către peninsula ucraineană. Zelenski a promis că va lupta pentru fiecare centimetru de teritoriu ucrainean.

De la începutul invaziei, Ucraina și-a întărit poziția față de negocieri. La sfârșitul lunii septembrie, după anexarea de către Putin a încă patru regiuni ucrainene din est și sud, coroborată cu atrocitățile sistematice din zonele aflate sub controlul rușilor, cu atacurile aeriene regulate asupra populației, președintele ucrainean a transmis că nu va negocia pacea cu Putin.

Ucrainenii au răspuns cu indignare când anumite persoane, printre care și Elon Musk, au sugerat să cedeze zone din țara lor pentru pace, și argumentează că acordul de pace din 2015 privind regiunea Donbas din estul țării, unde Moscova a susținut o campanie separatistă, a oferit Rusiei timp înainte ca Putin să-și lanseze invazia la scară largă de anul acesta. De asemenea, oficialii ucraineni au transmis că nu pot negocia cu liderii ruși care cred fundamental în hegemonia Moscovei asupra Kievului.

În ciuda refuzului liderilor Ucrainei de a purta discuții cu Putin, oficialii americani care au vorbit cu The Washington Post au declarat că Zelenski va susține probabil negocierile și, în cele din urmă, va accepta concesii, dar după ce Ucraina va obține cât mai multe câștiguri militare înainte de venirea iernii, când ar putea exista o fereastră pentru diplomație.

Articolul integral la The Washington Post.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday