Binance a procesat tranzacții iraniene cu o valoare de 7,8 miliarde de dolari din 2018, în ciuda sancțiunilor americane menite să elimine Teheranul din sistemul financiar global. Reuters a obținut datele prin consultarea registrului digital blockchain (pentru stocarea informațiilor despre tranzacții).

În 2018, Statele Unite au reimpus sancțiuni împotriva Iranului pentru derularea programului nuclear, la doar trei ani după ce le ridicaseră. Primele restricții au fost adoptate în 1979, în parte și pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului și sprijinirea terorismului.

Aproape toate tranzacțiile s-au desfășurat între Binance și Nobitex, cel mai mare site de schimb din Iran, potrivit unei analize făcute de Chainalysis, principala firmă de cercetare în domeniul blockchain din SUA. Nobitex oferă inclusiv îndrumări pe site-ul său cu privire la modul de evitare a sancțiunilor.

Trei sferturi din fondurile iraniene care au trecut prin Binance erau într-o criptomonedă cu valoare relativ redusă, numită Tron, care oferea utilizatorilor opțiunea de a-și ascunde identitățile. Anul trecut, printr-o postare pe blog, reprezentanții site-ului au încurajat clienții să folosească Tron pentru a face schimburi anonime și fără a periclita activele din cauza sancțiunilor”. 

Amploarea fluxurilor criptografice iraniene ale Binance, precum și faptul că acestea încă continuă, nu a fost raportată anterior, subliniază agenția internațională de presă. Potrivit informațiilor jurnaliștilor, Tron a intrat sub radarul Chainalysis abia în luna mai. În paralel, Departamentul de Justiție al SUA a început o investigație asupra Binance, cu privire la posibile acte de spălare a banilor, dar compania s-ar putea face vinovată și de încălcarea interdicției de a face afaceri cu Teheranul.

În iulie, Reuters a dezvăluit că Binance le permite iranienilor să tranzacționeze pe platforma sa și că era conștientă de popularitatea pe care o are în țară. Ulterior publicării articolului, compania a susținut că respectă regimul sancțiunilor și că blochează accesul iranienilor. Acum, purtătorul de cuvânt a transmis căBinance.com nu este o companie americană, spre deosebire de alte platforme care au expunere la aceleași entități sancționate de SUA. Cu toate acestea, am luat măsuri proactive pentru a ne limita expunerea pe piața iraniană”. 

Din august anul trecut, Binance nu mai permite clienților să folosească platforma fără a-și dezvălui identitatea. Însă potrivit datelor Chainalysis, de atunci au fost procesate tranzacții în valoare de peste un miliard de dolari cu Nobitex și alte burse de cripto iraniene. Reprezentantul companiei a dat asigurări că “rezidenților din Iran le este interzis să își deschidă sau să își mențină un cont”.

Șase avocați și experți în sancțiuni au declarat că tranzacțiile iraniene documentate de Reuters ar putea să atragă “sancțiuni secundare” din partea americanilor asupra Binance, cu scopul de a împiedica firmele din afara SUA să facă afaceri cu entități sancționate sau să îi ajute pe iranieni să evite embargoul comercial american. Sancțiunile secundare pot sufoca accesul unei companii la sistemul financiar american.

Binance ar putea fi, de asemenea, expusă la sancțiuni “primare” directe, dacă compania are ceea ce Departamentul de Trezorerie al SUA numește o legătură cu Statele Unite. Astfel de legături pot include orice entitate încorporată în SUA sau tranzacții procesate prin sistemul financiar american sau folosind dolarul. Trezoreria nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Binance spune că nu acceptă clienți în Statele Unite și că aceștia sunt direcționați către o platformă separată și “complet independentă”, numită Binance.US. Aceasta este condusă de o companie americană înregistrată la Trezoreria Americană.

Conform datelor oferite disponibile la Chainalysis și analizate de Reuters, marea majoritate a tranzacțiilor iraniene s-au făcut pe Binance, însă altele, în valoare de 1,5 miliarde de dolari s-au realizat între bursele iraniene și Binance.US. Contactat pentru acest articol, un purtător de cuvânt al Binance.US a spus că cifrele sunt exagerate, însă nu a oferit o cifră alternativă.

Entitățile americane care încalcă sancțiunile împotriva Teheranului se pot confrunta cu amenzi penale de până la un milion de dolari pentru fiecare încălcare. Persoanele implicate riscă închisoare de până la 20 de ani. 

Articolul integral la Reuters

Grafice: Reuters

Sursa foto: Nadezda Murmakova | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday