Șeful ONU, Antonio Guterres, a subliniat faptul că statele bogate nu au reușit să reducă suficient de repede emisiile cu efect de seră și nici să le ajute financiar pe cele mai sărace, astfel încât să poată face față efectelor încălzirii globale. A adăugat că lumea nu poate trece peste criza climatică dacă statele dezvoltate nu intervin pentru a le ajuta pe cele mai sărace. Summitul climatic Cop27 se va desfășura în Egipt, în perioada 6-18 noiembrie.

Șeful ONU a transmis că, având în vedere acest context tensionat, este esențială colaborarea dintre state, întrucât încălzirea globală produce efecte în cascadă. Temperaturile ridicate duc la topirea permafrostului și la eliberarea unor cantități importante de gaz metan, care produce efectul de seră și contribuie la creșterea temperaturii.

Ne apropiem de punctele critice care vor crea efecte ireversibile, unele dintre ele chiar greu de imaginat”, a avertizat Guterres. Acesta a vorbit și despre relația tensionată dintre China și SUA, solicitând celor două state să lucreze împreună în contextul crizei climatice.

Summitul Cop27 va fi, potrivit organizatorilor, unul dintre cele mai dificile din ultimii ani, întrucât are loc pe fondul situației geopolitice foarte tensionate, cauzată de război și efectele sale asupra economiei.

Antonio Guterres a fost criticat de-a lungul timpului din cauza retoricii dure pe care o folosește în ceea ce privește criza climatică. Oficialul a spus însă că nu va înceta să o folosească, argumentând că situația este catastrofală.

Noul plan, care va fi prezentat duminică în cadrul summitului Cop27, va solicita statelor dezvoltate să depună mai multe eforturi pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, dar și să ofere țărilor sărace un ajutor financiar care să le ajute în situația dificilă în care se află. Astfel de măsuri au fost propuse încă din anii precedenți, însă țările dezvoltate nu le-au aplicat, iar cele sărace au trebuit să facă singure față inundațiilor, dar și secetei de vara trecută.

Conform The Guardian, Guterres va cere aplicarea unei taxe excepționale pentru producătorii de petrol și gaze naturale, care acum profită de situația internațională și creșterea prețurilor. De asemenea, oficialul a spus că planul stabilit la summitul de anul trecut, de a limita creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, reprezintă în acest moment un obiectiv greu de atins.

Sursa: The Guardian

Foto: Nitsuki | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday