Război în Ucraina. Vladimir Putin cere civililor să evacueze orașul Herson, despre care spune că a devenit “o zonă periculoasă”. Este prima dată când recunoaște situația deteriorată dintr-un teritoriu ucrainean anexat. Explozii raportate în jurul unui aerodrom din regiune.

“Bineînțeles, cei care locuiesc în Herson ar trebui evacuați, fiind o zonă unde acum au loc cele mai periculoase acțiuni, iar populația civilă nu ar trebui să sufere”, a declarat Vladimir Putin la o adunare cu mai mulți activiști pro-Kremlin. Reuters explică faptul că această declarație este importantă deoarece a fost difuzată în direct și la televiziunile din Rusia.

La scurt timp după declarație, videoclipurile de pe rețelele de socializare au indicat faptul că au avut loc explozii în apropierea unui aerodrom din nordul orașului Herson, în Chornobaivka, o zonă ocupată de ruși. Până la această oră, nu există o reacție oficială nici din partea Armatei Ucrainene, nici a oficialilor numiți de Rusia în regiune.

Totodată, pe rețelele de socializare mai există informații că rușii evacuează forțat mai multe sate de pe malul estic al Niprului, pe o porțiune de 15 kilometri de-a lungul râului, în timp ce creează noi zone de apărare.

Reamintim, Herson a fost anexată la Federația Rusă alături de Donețk, Luhansk și Zaporijie la finalul lunii septembrie, în urma unor referendumuri care nu sunt recunoscute de statele occidentale. Ieri, autoritățile de ocupație au declarat că “cel mai probabil trupele ruse se vor retrage în stânga Niprului” din Herson, iar steagul Rusiei a dispărut de pe clădirea administrației regionale din oraș.

Surse: CNN, Reuters

Folosim cookies