Analiștii spun că vizita de o zi a lui Olaf Scholz în China, primul lider G7 care călătorește la Beijing de la debutul pandemiei, urmărește să “testeze relația” dintre China și Occident, în contextul unor ultimi ani de incertitudini și tensiuni. Experții mai spun că cei doi lideri vor discuta probleme actuale globale, precum războiul din Ucraina și schimbările climatice, dar și legăturile economice dintre Europa și China. Conform CNN, Scholz este însoțit de 12 reprezentanți ai marilor companii germane, precum Volkswagen, Deutsche Bank sau Siemens. 

În prezent, situația internațională este complexă și volatilă. În calitate de țări importante și influente, în vremuri de tulburare și schimbare, China și Germania ar trebui să colaboreze și mai mult, pentru a aduce cât mai multe contribuții păcii și dezvoltării mondiale, a declarat președintele chinez Xi Jinping.

Reuters scrie că Olaf Scholz s-a declarat încântat de întâlnirea față în față cu președintele Chinei și a precizat că ei vor discuta probleme în raport cu relația dintre China și Europa, foametea globală, schimbările climatice și dezvoltarea relațiilor economice dintre Beijing și Berlin.

În același timp, întâlnirea dintre cei doi are loc pe fondul vânzării de către guvernul German a unei participații de 25% în cadrul portului Hamburg (cel mai mare al Germaniei) către o companie chineză de transport maritim, Cosco. Tranzacția a stârnit discuții în interiorul Bundestagului, iar șase miniștri germani au precizat că se opun unei astfel de vânzări. 

BBC notează că, deși motivul pentru care Olaf Scholz a fost atât de determinat să finalizeze o astfel de tranzacție nu este cunoscut, analiștii internaționali consideră că Olaf Scholz nu putea să meargă la Beijing fără “un cadou” pentru Xi Jinping. Publicația britanică mai scrie că liderul german este însă conștient de complexitatea și profunzimea dependenței Germaniei de China, care rămâne cel mai important partener comercial al Berlinului. Totodată, peste un milion de locuri de muncă depind de relațiile bune ale Germaniei cu Beijingul.

Olaf Scholz va petrece aproximativ 12 ore la Beijing, o vizită contestată puternic nu doar la nivelul guvernului german, dar și în interiorul UE. De exemplu, Emmanuel Macron l-a avertizat recent pe Scholz că “riscă să rămână izolat în Europa”.

Surse: CNN, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday