Primul care a anunțat reluarea acordului a fost președintele turc Recep Erdogan, care a transmis că Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a discutat cu omologul său turc și a anunțat că acordul pentru exportul cerealelor ucrainene “va continua în același mod ca și înainte”.

După discuția telefonică pe care am avut-o ieri cu președintele Vladimir Putin, ministrul rus al Apărării, domnul Șoigu, l-a sunat pe ministrul nostru al Apărării, Hulusi Akar, și i-a transmis că transporturile de cereale vor continua așa cum s-a convenit anterior, începând cu ora 12:00, a declarat președintele turc, potrivit Reuters.

Liderul de la Ankara a mai precizat că vor fi prioritizate exporturile de cereale către națiunile africane, iar principala preocupare a Rusiei a fost faptul că alimentele ar putea ajunge în țările dezvoltate, ci nu la cele nevoiașe. 

Ulterior, Ministrul rus al Apărării, citat de agenția TASS, a precizat că “au fost obținute garanții din partea Ucrainei că porturile și coridoarele ucrainene, folosite în interesul exporturilor de produse agricole, nu vor fi folosite pentru efectuarea de operațiuni militare împotriva Rusiei. Federația Rusă consideră că aceste garanții par în acest moment suficiente și reia implementarea acordului [de export]”.

Amir Abdullah, coordonatorul ONU al Centrului Comun de Coordonare din Instanbul a declarat că “exporturile de cereale și produse alimentare din Ucraina trebuie să continue. Deși nu sunt planificate rute ale navelor pentru 2 noiembrie, ne așteptăm ca navele încărcate [cu cereale] să navigheze joi”.

Sâmbătă, Rusia și-a anunțat ieșirea din acordul cu ONU privind coridorul de export al cerealelor ucrainene, invocând faptul că Ucraina și Marea Britanie ar fi atacat în acea dimineață mai multe nave rusești din portul Sevastopol (Crimeea), iar una dintre ele a fost lovită.

Astăzi, Ministerul rus de Externe a precizat că îl va convoca pe ambasadorul Marii Britanii la Moscova pentru a discuta despre presupusele implicații ale Regatului Unit în atacul asupra portului Sevastopol.

UE și NATO au reacționat la anunțul de suspendare al acordului și au cerut revenirea “urgentă” asupra deciziei. Prețurile cerealelor au crescut rapid pe piața internațională, urmând anunțul Rusiei. Cotația grâului a crescut cu peste 5%, iar cea a porumbului cu peste 2%. Totodată, Ministerul ucrainean al Transporturilor a precizat la o zi după suspendarea acordului că 218 nave au rămas blocate. 

Surse: Deutsche Welle, Reuters, The Guardian

Sursa Foto: Viktoriia Kotliarchuk / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday