Comisia de etică a universității transmite că fragmentele identificate cu probleme de tip plagiat în lucrarea lui Lucian Bode reprezintă aproximativ 1.923 de cuvinte din teza de doctorat, ceea ce înseamnă 2,95 % din aceasta. Precizează că a analizat doar anumite aspecte semnalizate extern.

“Ținând însă cont că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate în text și în referințe chiar dacă nu acolo unde trebuie și/sau cum trebuie, nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare. Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”, transmite Universitatea Babeș-Bolyai într-un comunicat.

Comisia de etică mai precizează că a analizat dacă au fost respectate normele de redactare academică, în urma unor sesizări, însă nu și calitatea academică a lucrării de doctorat, adăugând că un asemenea demers trebuie realizat de CNATDCU, instituția-cheie în analizarea plagiatelor. “Comisia constată așadar existența unor abateri de la etica cercetării”, conchide UBB.

“Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut. (…) Voi revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu am această obligație legală”, a reacționat ministrul Bode în urma raportului.

Raportul integral

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday