Eurostat arată că în prima jumătate a acestui an, prețul mediu plătit de gospodării pentru  100 kWh a fost de 25,3 euro, față de 22 de euro pentru aceeași perioadă. În același interval, prețul gazelor a crescut, în medie, de la 6,4 euro/kWh la 8,6 euro/kWh.

”Costurile energiei electrice și aprovizionării, afectate de situația geopolitică actuală – agresiunea militară rusă în Ucraina – au determinat, în principal, creșterea”, concluzionează biroul european de statistică. În aceste condiții, statele Uniunii Europene au instituit diverse mecanisme pentru a atenua impactul crizei energetice asupra populației. În medie, ponderea impozitelor în facturile la energie a scăzut de la 39% la 25%, iar la gaze de la 36% la 27%.

În prima jumătate a anului, prețurile la energie electrică au crescut în 22 din cele 27 de state ale blocului comunitar. Cele mai mari scumpiri au fost în Cehia (+62%), Letonia (+59%), Danemarca (+57%), iar în România au fost de 55%.

În privința gazelor, prețul a crescut în 23 din cele 24 de țări pentru care sunt disponibile date. Cele mai mari scumpiri, în Estonia (+154%), Lituania (+110%) și Bulgaria (108%), iar în România, majorarea a fost de 94%. Doar în Ungaria costul s-a micșorat ușor (-0,5%).

Sursa: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday