Investigație WWF România. Tăierile ilegale au explodat după plafonarea prețului lemnului de foc. Transporturile ilegale sunt o normalitate, iar SUMAL nu face față valului.

WWF România a realizat o investigație asupra fenomenului tăierilor ilegale de lemn, în contextul plafonării prețului la 400 de lei/metru cub. Organizația explică faptul că a monitorizat video, timp de șapte zile, transporturile de lemn care au ieșit din mai multe păduri de pe raza județelor Sibiu și Brașov: ”Rezultatul este sumbru: peste 40% dintre transporturi sunt ilegale”.

În ancheta sa, WWF arată: ”pe măsură ce lemnul de foc este, ironic, tot mai scump și greu de găsit, populația a decis să se descurce pe cont propriu. Din totalul transporturilor de lemn surprinse pe camere, 26% au fost transporturi de lemn de foc (camionete, atelaje) fără documente precum aviz/cod SUMAL. 

Mai departe, din transporturile care au fost înregistrate în SUMAL, alte 31% au fost identificate ca transporturi neconforme în care am constatat fraudarea declarațiilor privind cantitățile de lemn transportate – supraîncărcări flagrante, cu un volum nedeclarat ajungând până la 10 mc per transport”.

În încheiere, organizația face apel la Parlament să modifice prevederea ordonanței și să adopte compensarea condiționată ca soluție pentru protejarea populației: ”în felul acesta ne asigurăm că populația va cumpăra doar lemn recoltat legal, căci fără chitanță nu va primi compensarea”.

Sursa: Comunicatul WWF România
Foto:
  | Dreamstime.com

Folosim cookies