În raportul său anual “World Energy Outlook”, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) arată că de la începutul anului, unele țări au consumat o cantitate mai mare de combustibili fosili pentru a face față crizei energetice și, implicit, a livrărilor insuficiente de gaze naturale, o consecință a războiului. AIE se așteaptă ca acest efect să fie de scurtă durată, iar cererea la nivel mondial pentru combustibilii fosili să atingă vârful în viitorul apropiat. 

Unul dintre motivele invocate de Agenție este faptul că multe țări au răspuns la creșterea prețurilor combustibilului prin utilizarea cât mai eficientă a turbinelor eoliene, panourilor solare, centralelor nucleare, pompelor de căldură sau mașinilor electrice.

Unul dintre exemple este SUA, unde Congresul a aprobat cheltuieli în valoare de 370 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea acestor tehnologii. Japonia, pe de altă parte, urmărește un nou program de “transformare ecologică” prin care finanțează dezvoltarea industriei energiei nucleare, a hidrogenului și a altor tehnologii cu emisii scăzute. China, India și Coreea de Sud și-au extins și ele toate obiectivele naționale pentru energia din surse regenerabile și nucleare.

AIE anticipează că utilizarea la nivel global de cărbune să intre pe trend descendent în următorii câțiva ani, cererea de gaze naturale să ajungă la un platou până la sfârșitul deceniului, iar cererea de petrol să se stabilizeze la mijlocul anilor 2030. Între timp, investițiile globale în energia verde sunt așteptate să crească de la 1,3 mii de miliarde de dolari în 2022, la două mii de miliarde anual până în 2030.

Totuși, ritmul tranziției către energia verde nu este încă suficient de rapid pentru atingerea obiectivului climatic din Acordul de la Paris, anume ca temperatura globală să crească cu doar 1,5 grade Celsius peste nivelurile dinaintea Revoluției Industriale. Guvernele vor trebui să adopte reduceri mai drastice în privința gazelor cu efect de seră. Fatih Birol, directorul executiv al Agenției, a declarat: “Dacă vrem să atingem acele ținte climatice mai ambițioase, probabil că ar trebui să vedem aproximativ patru mii de miliarde de dolari în investiții în energia verde până în 2030″.

Rusia, înaintea războiului cel mai mare exportator global de combustibili fosili, va fi probabil lovită deosebit de puternic de perturbarile energetice pe care, în cea mai mare măsură, le-a creat. În timp ce țările europene se întrec pentru a se detașa de dependența de petrolul și gazele rusești, Moscova se va confrunta probabil cu provocări în asigurarea unei noi piețe în Asia, mai arată Agenția, care conchide că este puțin probabil ca exporturile de combustibili fosili rusești să revină vreodată la nivelurile de dinaintea războiului. 

Sursa: New York Times

Sursa Foto: Yucelunal | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday