Război în Ucraina. Rusia a atacat azi noapte Kievul și Zaporijie cu drone kamikaze și rachete de croazieră. Zelenski spune că pierderile Rusiei sunt o adevărată “demilitarizare”, pentru că aceasta nu va putea să-și mai refacă niciodată capacitatea ofensivă.

Potrivit presei ucrainene, forțele ruse au lovit peste noapte regiunea Kiev și orașul Zaporijie, din sud-estul Ucrainei. Nu este clar care este bilanțul acestora. Potrivit comandamentului ucrainean, ieri, antiaeriana ucraineană a doborât 19 drone și o rachetă ghidată Kh-59, din peste 25 de astfel de proiectile lansate de Rusia, unele dintre ele asupra Odesei.

În adresarea sa de la miezul nopții, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că în curând vor fi vești bune de pe front, dar nu a oferit detalii în acest sens. Zelenski a mai spus că “ocupanții ruși au pierdut deja mai multe echipamente decât au sau vor avea vreodată în serviciu majoritatea armatelor lumii. Rusia nu va putea reface aceste capacități. Mulțumesc tuturor luptătorilor noștri. pentru această demilitarizare treptată și ireversibilă a inamicului”, a mai spus Zelenski.

Totuși, sunt tot mai multe informații că Armata Rusă nu se retrage din regiunea Herson ci, din contră, pregătește fortificații urbane în orașele Herson și Nova Kakhovka. Consilierul prezidențial ucrainean Aleksei Arestovici a declarat că șase grupuri de batalion suplimentare au sosit în Herson, ridicând numărul acestora (nu e clar dacă în dreapta Niprului) la 30. “Acest lucru face eliberarea foarte complicată, pentru moment”, a mai spus Arestovici.

De partea cealaltă, sursele ruse susțin însă că Armata Ucraineană concentrează forțe și se pregătește pentru o nouă ofensivă în Herson, de unde ar fi plecat, numai în ultima săptămână, peste 70 de mii de oameni, potrivit șefului regional instalat de ocupația rusă. Această plecare masivă, arată ISW, a fost provocată tot de declarațiile rușilor potrivit cărora ucrainenii ar fi intenționat să distrugă barajului de la Nova Kakhovka, ceea ce ar fi dus la inundarea zonei.

Ministrul ucrainean al Apărării a declarat că ofensiva din sud este mai dificilă din cauza vremii umede și a terenului, care are canale de irigații ce au fost transformate de ruși în tranșee.

Guvernul Ucrainean îi sfătuiește pe cetățenii refugiați în țările europene să nu ia în calcul o întoarcere în țară cel puțin până la primăvară, din cauza deteriorii infrastructurii energetice. Cu o treime din aceasta distrusă, Ucraina are în față o iarnă foarte dificilă.

Surse alternative: ISW, PravdaUA

Folosim cookies