Război în Ucraina. Ucrainenii au respins atacurile la sol ale rușilor în est. Bloggerii militari ruși cred că forțele rusești nu vor putea ține orașul Herson (sud), iar o nouă “Bătălie de la Stalingrad” poate fi prevenită doar prin retragerea din regiune.

Forțele rusești au continuat să stabilească poziții de retragere în apropierea râului Nipru. Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ruse pregătesc poziții defensive pe malul estic al râului Nipru și minează linia de coastă în apropiere de Hornostaivka. Bloggerii militari ruși, cei care până acum au justificat narațiunea războiului pentru populația Rusiei, susțin că comandanții nu au decis soarta orașului Herson, având în vedere situația în curs de desfășurare din regiune. Alți bloggeri consideră că forțele rusești nu vor putea să țină orașul Herson și că guvernul rus poate preveni o “Bătălie de la Stalingrad” doar prin retragerea completă pe malul estic al râului Nipru.

Institutul american pentru Studierea Războiului (ISW) explică faptul că membri din cercul apropiat al lui Putin continuă să își exprime nemulțumirea față de evoluția conflictului din Ucraina, ceea ce indică faptul că președintele rus Vladimir Putin va continua să încerce să liniștească tabăra pro-război pe termen lung. Liderul cecen Ramzan Kadîrov s-a plâns că răspunsul rusesc la presupusele lovituri ucrainene pe teritoriul Rusiei a fost “slab”, menționând că Rusia trebuia să “șteargă de pe pământ orașele ucrainene.” Kadîrov a mai afirmat că Rusia este acum angajată într-un război cu Ucraina, în loc de o “operațiune militară specială”, având în vedere că forțele ucrainene luptă pe “teritoriul rusesc”.

În paralel, în mesajul postat la miezul nopții, Volodimir Zelenski a declarat că “vom elibera cu siguranță Crimeea”, subliniind că doar din acel moment, “pacea reală este posibilă”.

Principalele evenimente de pe front:

Frontul de Sud

  • Sursele ucrainene și rusești oferă puține informații cu privire la situația din Herson.
  • Forțele ruse au continuat să bombardeze pozițiile ucrainene de-a lungul liniei de contact și au lovit Nova Kamianka în nordul regiunii Herson. Forțele ucrainene ar fi doborât, de asemenea, două drone Shahed-131 de fabricație iraniană în Herson.
  • Rușii au continuat să atace cu rachete și artilerie la vest de Huliaipole, precum și la Dnipropetrovsk și Nikolaev.

  • Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în direcția Ishchenka și Bruskinske în nordul regiunii Herson. Imagini geolocalizate au arătat, de asemenea, imagini de artilerie ucrainene care au lovit un tanc rusesc în Kalynivske.

  • Statul Major General ucrainean susține că într-un bombardament asupra Kairy (la aproximativ 27 km nord-est de Nova Kakhovka) ar fi murit până la 30 de militari ruși, iar 100 au fost prinși sub clădirile distruse. Aparent, în zonă se aflau probabil forțe cecene. Aceste informații nu au putut fi confirmate independent.

Frontul de Est

  • Forțele rusești au continuat să efectueze atacuri terestre fără succes în regiunea Donețk.
  • Armata Ucraineană susține că a respins atacuri rusești la Bakhmut, dar și la Soledar, Bilohorivka, Spirne, Ivanhrad și Klishchiivka. Statul Major General ucrainean a raportat, de asemenea, că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la sud de Avdiivka.

  • ISW consideră puțin probabil ca forțele ruse să încercuiască Avdiivka, având în vedere performanța slabă a ofensivei rusești în regiune de la începutul războiului. Un alt blogger militar rus susține că este imposibil pentru Armata Rusă să încercuiască localitatea, deoarece “nu mai este capabilă să avanseze rapid”.

Sursa: ISW

Folosim cookies