Când vine vorba de tratamentul oncologic, chirurgia robotică reprezintă o opțiune reală pentru îndepărtarea tumorilor greu accesibile. Robotul da Vinci, cel mai avansat și cunoscut sistem de chirurgie robotică din lume, îi oferă Conf. Univ. Dr. Dan Eniu, medic în cadrul REGINA MARIA Cluj, posibilitatea de a face intervenţii minim-invazive, cu o acurateţe care nu poate fi egalată de niciuna dintre metodele cunoscute până la ora actuală. Efectuarea manevrelor extrem de precise sau reducerea riscului de recidivă în cazul afecțiunilor oncologice sunt doar câteva dintre beneficiile chirurgiei robotice în tratarea afecțiunilor oncologice, pe lângă riscul scăzut de complicaţii postoperatorii, recuperarea pacientului mai rapidă și revenirea la viaţa şi activităţile de zi cu zi a celui operat.

Cum a schimbat chirurgia robotică intervențiile chirurgicale în cazul pacienților oncologici?

Chirurgia robotică a adus o nouă eră în chirurgia oncologică. Deși excizia unei tumori sau unui organ se face aproximativ după aceleași principii ca acum 100 de ani, rezultatele sunt incomparabil mai bune cu robotul da Vinci, atât din punct de vedere oncologic, cât mai ales al recuperării pacientului. Intervențiile chirurgicale oncologice sunt caracterizate prin amploarea lor. În general sunt operații care necesită excizii largi. O histerectomie (excizia uterului), de exemplu, are și efecte secundare legate de vindecarea plăgilor, de recuperarea mai dificilă, de complicațiile postoperatorii. Cu ajutorul chirurgiei minim invazive facem aceleași operații mari cu aceleași rezultate oncologice, dar pe niște orificii mici, cu efecte secundare mult mai mici, iar pacienții se recuperează repede. Dacă în trecut pentru o histerectomie radicală pacienta era spitalizată 7 zile și imobilizată în primele 2-3, acum a doua zi se poate plimba și după 2-3 zile este externată și își face toate activitățile. De asemenea, datorită robotului da Vinci X putem să vedem și mult mai bine, în spațiu tridimensional, datorită camerei HD sau 4K, tridimensional.  Astfel vedem și anatomia pacientului într-un mod diferit.

Când vorbiți despre o nouă eră a chirurgiei, la ce vă referiți exact?

Este ca și cum ai face un drum București – Brașov cu o mașină obișnuită fără prea multe opțiuni sau cu o mașină de lux cu toate dotările. Asta este diferența. Operez cu foarte multă plăcere clasic și o fac deja de peste 30 de ani, însă robotul aduce ceva în plus. Pentru medic este mult mai ușor să opereze cu robotul decât laparoscopic. Chirurgul, în intervențiile laparoscopice, stă în niște poziții incomode de multe ori, cu brațele depărtate, stă numai într-un picior pentru că celălalt controlează niște pedale. Pe când, la robot, stă așezat ca la birou, pe un scaun confortabil, cu mâinile și fruntea sprijinite, vede spațial 3D, aude bine și lucrează comod, deci este altfel pentru medic. Dar pe lângă aceste lucruri, am siguranța că riscul de a greși este mult mai mic pentru că lucrez cu ceva precis.

Care sunt cele mai mari beneficii al chirurgiei robotice pentru medic în comparație cu chirurgia clasică?

În primul rând, absența inciziei abdominale. Asta înseamnă absența durerii, recuperare rapidă și fără complicații postoperatorii cum ar fi: hernie, cicatrice inestetică, infecție, hemoragie, etc.

În al doilea rând, vizibilitatea foarte bună. Dacă în chirurgia clasică privim de la 60-70 cm, cât este lungimea brațelor și lucrăm cu niște instrumente mai mari, în cea robotică putem vedea toate detaliile, iar instrumentele de 5 mm ne permit să efectuăm mișcări fine. Aici robotul aduce încă un plus față de laparoscopie. Laparoscopic există un grad de risc și de nesiguranță prin faptul că instrumentele sunt foarte lungi, de cca 50 cm, pe care noi le introducem prin niște orificii, iar orice mișcare a noastră din exterior (de exemplu trecem de pe un picior pe altul) se transmite vârfului instrumentului din interior. În schimb, robotul este un sistem computerizat care ține singur instrumentele și elimină tremurul mâinilor sau mișcările bruște.

Dar pentru pacient?

Cele mai importante avantaje sunt cele fizice, prin faptul că nu simte operația și că se poate mișca aproape imediat după operație, mănâncă etc. Aceste avantaje sunt și mai evidente la pacienții care suferă de obezitate.  În plus, riscurile postoperatorii sunt reduse mult. Pierderea de sânge este 0 sau în jur de 10 ml, atât cât se recoltează în mod normal la o analiză, ceea ce se traduce într-o recuperare mai ușoară. Un alt avantaj al pacientului este legat de identificarea și scoaterea ganglionului santinelă. Practic, atunci când operăm un cancer, trebuie să scoatem pe lângă rădăcinile lui și ganglionii. În mod clasic se scot toți ganglionii care deservesc organul sau zona respectivă. Cu ajutorul robotului putem să identificăm ganglionul santinelă, iar pacientul nu va avea limfedem, limforee sau alte complicații și se recuperează mult mai repede.

Mai există pacienți reticenți în ceea ce privește chirurgia robotică? Care sunt temerile lor?

Da. Și în ceea ce privește chirurgia robotică, cât și cea laparoscopică. Pentru că se gândesc că tehnicile astea noi sunt cumva experimentale, față de mâna medicului. Aici este o lipsă de informare pentru că robotul este un instrument pe care îl coordonăm noi, el este o prelungire a mâinilor noastre. De exemplu, histerectomia radicală în cancerul uterin se face complet, iar în chirurgia clasică de obicei nu se face și este nevoie de o radioterapie adjuvantă.

Vă mai amintiți când s-a întâmplat prima operație cu robotul și cum a fost?      

Desigur că da. Prima operație am făcut-o în 2018 pentru un cancer rectal și a venit cu o încărcătură emoțională foarte mare, deoarece ne-am pregătit mult înainte și ne-am dat seama că avem nevoie de timp pentru a învăța totul. Din fericire, la robot înveți mult mai ușor față de laparoscop, pentru că este mult mai intuitiv.

Echipa de chirurgi din cadrul Spitalului REGINA MARIA Cluj este specializată în tratarea minim-invazivă, cu ajutorul robotului daVinci, a multiplor afecţiuni chirurgicale, printre care amintim patologiile urologice, ginecologice, colorectale.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday