Prețul gazelor naturale europene a scăzut sub pragul de 100 euro/MWh, în timpul ședinței de tranzacționare de astăzi, pentru prima oară din luna iunie.

Gazele naturale de referință pentru piața europeană s-au tranzacționat în jurul orei 9:15 la puțin peste 97 euro/MWh, cel mai mic preț din luna iulie a acestui an. Prețul gazelor a scăzut în ultima perioadă, după ce în luna august acesta era peste 340 de euro/MWh. 

După invadarea Ucrainei de către Rusia, prețul gazelor naturale a crescut constant, cu fluctuații, până în luna august, când se tranzacționau la 350 de euro/MWh. De la începutul râzboiul, Rusia a folosit gazele naturale ca pe o armă împotriva Europei. Gazprom a sistat de mai multe ori livrările, invocând diverse motive. 

Scăderea poate fi pusă pe seama faptului că, săptămâna trecută, șefa Comisiei Europene a propus crearea unui consorțiu european pentru achiziția în comun de gaze, pentru țările membre. Planul prezentat de Ursula von der Leyen se bazează pe trei principii: achiziția comună de gaze cu ajutorul unor noi instrumente legale, continuarea reducerii consumului de energie și stabilirea unor reguli privind solidaritatea între statele membre UE.

Folosim cookies