The Washington Post: Documentele clasificate recuperate de FBI de la reședința lui Donald Trump conțineau informații extrem de sensibile, precum programul de rachete al Iranului sau activitatea de spionaj a SUA asupra Chinei.

Unele dintre documentele clasificate recuperate de FBI de la casa și clubul privat al lui Donald Trump, Mar-a-Lago, includ informații extrem de sensibile cu privire la Iran și China, potrivit unor persoane implicate în investigație, care au vorbit sub anonimat pentru The Washington Post. Potrivit acestora, astfel de informații ar putea expune metode de culegere de informații pe care SUA vor să le țină ascunse de lume.

Cel puțin unul dintre documentele confiscate de FBI descrie programul de rachete al Iranului. Alte documente au descris activități de culegere de informații extrem de sensibile care vizează China.

Dezvăluirile neautorizate de informații din documente de la Mar-a-Lago ar prezenta riscuri multiple, spun experții. Ar putea pune în pericol persoanele implicate în culegerea de informații de către americani, iar metodele de colectare ar putea fi compromise. În plus, alte țări sau adversari ar putea riposta împotriva SUA pentru acțiunile pe care le-au întreprins în secret.

Mandatul care autoriza percheziția locuinței fostului președinte Donald Trump a fost întocmit pentru încălcarea Legii privind spionajul. Documentele secrete despre Iran și China sunt considerate printre cele mai sensibile pe care FBI le-a recuperat până în prezent în cadrul anchetei sale asupra lui Trump și a asistenților săi, privind o posibilă manipulare greșită a informațiilor clasificate, obstrucționarea și distrugerea înregistrărilor guvernamentale.

Trump a negat în repetate rânduri acuzațiile. Iar într-un interviu recent a transmis că a desecretizat orice document care s-a aflat în posesia sa, afirmând chiar că un președinte poate declasifica informații doar gândindu-se la asta.

FBI a recuperat în cadrul percheziției din august la Mar-a-Lago aproximativ 13 mii de documente, 103 dintre ele clasificate și 18 dintre ele secrete, potrivit documentelor instanței.

Separat de acestea, la începutul anului, de la Mar-a-Lago au fost trimise voluntar către Administrația Națională a Arhivelor alte cutii cu 184 de documente clasificate, dintre care 25 au fost marcate cu grad de secret. Iar în iunie, reprezentanții lui Trump au răspuns la o citație oferindu-le anchetatorilor 38 de documente clasificate suplimentare.

Washington Post a raportat anterior că unul dintre documentele confiscate în cadrul perchezițiilor FBI a descris apărarea militară a unei țări străine, inclusiv capacitățile sale nucleare. 

Potrivit informațiilor obținute de The Washington Post, multe dintre documentele sensibile pe care Trump sau asistenții săi le-au luat la Mar-a-Lago după ce au părăsit Casa Albă sunt lucrări de analiză de nivel înalt care nu conțin numele surselor. Dar chiar și fără identificatori individuali, astfel de documente pot oferi indicii valoroase adversarilor străini despre modul în care americanii colectează informații.

Unele dintre documentele confiscate detaliază operațiuni extrem de secrete din SUA, atât de atent păzite încât mulți oficiali de rang înalt din domeniul securității naționale nu au acces. Doar președintele și un număr restrâns de persoane din cadrul cabinetului ar putea autoriza oficialii guvernamentali să cunoască detalii despre aceste programe. Prin urmare, anchetatorii implicați în investigațiile de la Mar-a-Lago nici nu aveau inițial autoritatea să examineze materiale obținute.

The Washington Post aduce în discuție și relatările foștilor asistenți de la Casa Albă în timpul mandatului Trump, care au declarat că documentele clasificate erau manipulate greșit la ordinea zilei. Privite în această perspectivă, noile informații publicate azi evidențiază riscul inerent reprezentat de eliminarea materialelor foarte clasificate din clădirile guvernamentale strict păzite și păstrarea lor într-un club privat plin de angajați, oaspeți și vizitatori.

Articolul integral la The Washington Post.

Folosim cookies