Marea Britanie. Noul ministru al Finanțelor renunță la aproape toate măsurile de reduceri de taxe anunțate de predecesorul său, cu scopul de a calma piețele. Spune că în acest fel, statul economisește 32 de miliarde de lire pe an.

Jeremy Hunt a preluat funcția de ministru al Finanțelor în urmă cu trei zile, în urma demisiei lui Kwasi Kwarteng. Astăzi, noul ministru a anunțat că executivul renunță la aproape toate măsurile din așa-zisul ”minibuget”, prezentat în urmă cu trei săptămâni.

Vom inversa aproape toate măsurile fiscale anunțate în Planul de Creștere acum trei săptămâni. O responsabilitate centrală a oricărui guvern este să facă ceea ce este necesar pentru stabilitatea economică. Acest lucru este vital pentru companiile care iau decizii de investiții pe termen lung și pentru familiile preocupate de locurile lor de muncă, ipotecile lor și costul vieții. Niciun guvern nu poate controla piețele, dar fiecare guvern poate oferi certitudini cu privire la sustenabilitatea finanțelor publice și acesta este unul dintre mulții factori care influențează modul în care se comportă piețele”, a afirmat Hunt.

Oficialul a explicat, însă, că vor fi păstrare reducerile referitoare la asigurările naționale și la taxa de timbru, dar ”nu vom mai continua cu reducerea ratelor impozitelor pe dividende, cu schema de zero TVA pentru cumpărăturile turiștilor din afara Marii Britanii sau înghețarea taxelor la alcool”.

Guvernul nu va merge înainte nici cu reducerea cotei de bază la impozitul pe venit, sub argumentul că nu este rentabil ca statul să se împrumute pentru a susține această măsură.

După anunțul ministrului, lira sterlină s-a apreciat ușor în comparație cu moneda americană, până la 1,13 dolari. De asemenea, au scăzut și costurile pentru împrumuturile guvernamentale.

Surse alternative: BBC, DW

Folosim cookies