Potrivit unui proiect de propunere a Comisiei Europene, văzut de Financial Times, Uniunea Europeană ia acum în considerare, un “preț dinamic” maxim care să regleze tranzacțiile pe  bursa olandeză de referință (TTF). Propunerea anterioară a Comisiei, de a impune un preț maxim pentru gazele rusești, sau pentru toate gazele, nu a fost acceptată de toate statele UE, iar Rusia a avertizat că va opri livrările către țările care vor impune un astfel de plafon.

Noul mecanism ar permite Comisiei să intervină în cazul creșterii extreme a prețurilor, dar fără a mai avea un reper fix, acesta putând fi stabilit în funcție de context. Noul mecanism, notează Financial Times, nu ar mai afecta securitatea aprovizionării, dar nici nu ar încuraja consumul. În acest sens, draftul pe care Comisia îl va prezenta în această săptămână, prevede că orice plafon de urgență ar trebui să dureze maximum trei luni. Totuşi, Comisia va prezenta și un proiect pe termen mai lung, de creare a unei referințe de preț și pentru gazele naturale lichefiate.

Măsurile urmează să fie dezbătute de statele membre, la o reuniune a Consiliului European, care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles. Germania, care deține cea mai mare piață de gaze din blocul comunitar, s-a numărat printre statele membre sceptice față de ideea de a impune un plafon al prețurilor gazelor, invocând faptul că asta ar stimula cererea sau ar submina aprovizionarea.

Un oficial al UE a declarat că “Nu există niciun acord între lideri cu privire la un plafon de preț – subiectul este foarte controversat. Fiecare formă de plafonare ar avea efecte diferite în diferitele țări europene.”

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday