Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de țară-candidat pentru Bosnia și Herțegovina, sub condiția unor reforme ulterioare. Decizia va fi luată de Consiliul European.

Bosnia și Herțegovina se află pe lista de așteptare de aproape 20 de ani. Prima dată a fost considerată un potențial candidat în 2003, dar a depus oficial o cerere abia în 2016, amintește Euronews.

Încă din luna iunie, Consiliul European a anunțat că este pregătit să acorde Bosniei statutul de candidat și a cerut Comisiei Europene să verifice gradul de îndeplinire a celor 14 puncte prioritare. Aceasta acoperă domenii fundamentale pentru construcția europeană precum democrația, statul de drept, drepturile fundamentale și reforme la nivelul administrației. Raportul urmează să fie prezentat în această după-amiază de Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat deja că statul va trebui să aplice ulterior o serie de reforme. Conform Euronews, Comisia se va concentra pe reforme în domeniul justiției, prevenirea conflictului de interese lupta împotriva corupției și crimei organizate, gestionarea migrației, libertatea presei și crearea de mecanisme preventive împotriva torturii și a relelor tratamente. 

Ca Bosnia și Herțegovina să devină oficial candidat, este nevoie ca cele 27 de state membre să își exprime în mod unanim acordul. În urma îndeplinirii acestui pas, statul se va alătura altor state printre care, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Turcia, Ucraina și Moldova care sunt deja, în mod oficial, candidate.

Decizia în privința integrării europene este foarte importantă, mai ales că în ultimele luni statul balcanic s-a confruntat cu o serie de probleme politice interne. Sârbii bosniaci, care sunt majoritari la nivelul statului, au votat pentru crearea unui sistem judiciar separat de restul țării, gest condamnat de comunitatea internațională.

Procesul de aderare al Bosniei și Herțegovinei este îngreunat de istoria sa sângeroasă din ultimele decenii. Între 1945 și 1992 a făcut parte din Iugoslavia, din care s-a desprins în urma unui război civil oprit prin intervenția comunității internaționale.

Sursa: Euronews

Sursa foto: Sjankauskas | Dreamstime.com

Folosim cookies