Vladimir Putin amenință Ucraina că va primi ”un răspuns și mai dur, dacă actele de terorism împotriva Rusiei vor continua”. Pe de altă parte, președintele Belarusului acuză Ucraina că pregătește atacuri împotriva țării sale și anunță formarea unui grup militar comun cu Rusia.

În deschiderea ședinței Consiliului de Securitate al Federației Ruse, la care participă și președintele statului Belarus, Vladimir Putin a amenințat cu ”un răspuns dur” în cazul în care atacurile împotriva Federației Ruse vor continua. Liderul de la Kremlin a descris explozia Podului Kerci drept ”atac terorist care vizează distrugerea infrastructurii civile ruse”.

Concret, Putin a declarat: ”Dacă actele de terorism împotriva Rusiei vor continua, vom răspunde într-o manieră foarte dură. Răspunsurile vor fi de aceeași amploare ca și amenințările la adresa Rusiei. Nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli în privința asta”. Președintele Rusiei a vorbit și despre atacarea orașelor ucrainene cu rachete, în această dimineață. A spus că a fost pur și simplu imposibil să lase fără răspuns ”crimele comise de regimul de la Kiev. Kievul s-a pus la egalitate cu cele mai odioase grupuri teroriste”.

Liderul de la Kremlin a acuzat Ucraina că a lansat mai multe atacuri și încercări de atacuri asupra infrastructurii de energie electrică și de gaze naturale a Federației, ”inclusiv o încercare de a submina un segment din gazoductul TurkStream”. El le-a imputat și liderilor țărilor occidentale că ”nu permit reprezentanților ruși să investigheze cauza exploziilor” conductelor Nord Stream, dar a sugerat că ”există un singur beneficiar, pe care cu toții îl cunoaștem”, o acuză voalată la adresa SUA.

Separat, Alexandr Lukașenko, președintele statului Belarus, a declarat că a cerut unor trupe ale sale să se poziționeze în apropierea graniței cu Ucraina, alături de militari ruși. El a susținut că statul pe care-l conduce este ”clar amenințat de Kiev și de susținătorii săi din Occident”.

Președintele bielorus a acuzat Ucraina că pregătește atacuri pe teritoriul Belarus, pentru a agita populația și a determina intrarea Belarusului în război: ”Ne pregătim pentru asta de zeci de ani. Dacă va fi necesar, vom răspunde. Le spunem președintelui Ucrainei și celorlalți nebuni: dacă atingeți un metru din teritoriul nostru, atunci ce a fost cu Podul Crimeei vi se va părea ca o joacă de copii”.

Drept răspuns, Aviația Rusă a lansat în această dimineață 83 de rachete asupra orașelor din Ucraina, inclusiv a capitalei Kiev. Trei dintre proiectile au zburat pe deasupra spațiului aerian al Republicii Moldova.

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Folosim cookies