Replică a lui Volodimir Zelenski, aparent pentru Vladimir Putin: 43 de oameni au murit în Ucraina, numai în ultima săptămână, și numai în atacuri ale Rusiei asupra locuințelor și infrastructurii civile a Ucrainei.

La aproximativ o oră după ce canalele ruse de știri au difuzat o scurtă declarație a președintelui Vladimir Putin, în care acesta acuză Ucraina că a desfășurat “un atac terorist asupra infrastructurii civile critice a Rusiei”, președintele Ucrainei a postat pe canalul său de Telegram o scurtă înregistrare video, în care, fără a da o replică explicită lui Vladimir Putin, vorbește despre terorismul de stat și despre atacurile Armatei Ruse asupra infrastructurii civile a Ucrainei.

Zelenski enumeră bombardamentele de azi-noapte de la Zaporijie, unde mai multe rachete au lovit blocuri de locuințe, asupra Harkov și a unor orașe din Donbas și spune că “majoritatea absolută a acestor lovituri sunt date împotriva infrastructurii civile a Ucrainei, împotriva unor oameni care sunt civili”.

“Teroarea constantă împotriva populației civile este de fapt refuzul aparent al Rusiei de a se angaja în negocieri reale. Terorismul este o crimă care trebuie pedepsită. Terorismul la nivel de stat este una dintre cele mai teribile crime internaționale, care amenință nu doar o persoană din lume, ci și întreaga comunitate internațională”, mai spune Zelenski în declarația sa.

Referirea lui Vladimir Putin la “infrastructura civilă critică” a fost interpretată de analiștii și bloggerii ruși ca o trimitere la un decret semnat de acesta în 2020 și care modifică doctrina nucleară a Federației Ruse. Aceasta ar permite, în opinia unora dintre propagandiștii ruși, utilizarea armelor nucleare în cazul în care “infrastructura civilă critică” ar fi afectată de un atac. Decretul respectiv se referă însă la “impactul inamicului asupra instalațiilor de stat sau militare critice ale Federației Ruse”.

Întrebat mai devreme, duminică, dacă atacul asupra Podului Crimeei poate fi considerat ca având un astfel de impact, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a evitat un răspuns și, părând încurcat, a spus că “întrebarea nu e bine formulată”.

Folosim cookies