UPDATE, ora 18:30 Șeful administrației rusești din Crimeea anunță, pe Telegram, că circulația rutieră a fost reluată cu restricții pe segmentul neavariat, dar și că liniile feroviare vor fi restabilite în cursul zilei. În schimb, camioanelor nu le va mai fi permis să tranziteze podul, ci vor trebui să folosească feribotul pentru a trece dintr-o parte în cealaltă a Strâmtorii Kerci.

De la Moscova, Ministerul Apărării a anunțat schimbarea din funcție a comandantului militar responsabil pentru ”operațiunea militară specială din Ucraina”, termen folosit de ruși pentru a se referi la războiul din Ucraina. Noul comandant este Serghei Surovikin (54 de ani), care și și-a început cariera militară în 1983. El a luptat în Afganistan înainte de a comanda o unitate de luptători în timpul celui de-al Doilea Război Cecen (1999-2009). Potrivit CNN, a jucat un rol esențial în operațiunea Rusiei în Siria (2017) motiv pentru care a primit titlul de ”Erou al Federației Ruse”. Din luna februarie, se află pe lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană.

Moscova a mai anunțat în aprilie că a schimbat comandantul luptătorilor săi din Ucraina, însă nu a oferit și numele acestuia. Serviciul militar britanic de informații a anunțat atunci că generalul Alexander Dvornikov a preluat conducerea operațiunilor.

UPDATE, ora 16:30 Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața în urma exploziei, anunță Comitetul de Investigații al Rusiei într-un anunț postat pe canalul oficial de Telegram și citat de CNN. Anchetatorii au mai transmis că autorul atacului a fost identificat – un cetățean din provincia Krasnodar Krai din Rusia, la est de Crimeea.

UPDATE, ora 11:00 Pe contul oficial de Twitter, Ministerul Apărării din Ucraina a postat următorul mesaj: “Crucișătorul Moskva și Podul Kerci – două simboluri de notorietate ale puterii ruse în Crimeea Ucraineană – s-au dus. Ce mai avem la rând, rusnacilor?”

Armata Ucraineană a recunoscut anterior distrugerea crucișătorului Moskva, despre care rușii au spus că a fost afectat de un incendiu la bord.

Mai devreme, azi, consilierul președintelui Zelenski, Mikhailo Podoliak, a lăsat de asemenea de înțeles că distrugerea podului de peste strâmtoarea Kerci este rezultatul unui atac ucrainean.

Vladimir Putin a ordonat, între timp, constituirea unei comisii de anchetă, care să stabilească exact cauzele exploziei de la Kerci.

Comitetul antiterorism al Rusiei spune că explozia unui camion a fost cea care a provocat ruperea podului. Înregistrările camerelor de supraveghere par să confirme ipoteza. Președintele Parlamentului Crimeei îi acuză pe ucraineni.


UPDATE. ora 10:30. Mikhailo Podoliak, unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a postat pe Twitter un mesaj referitor la explozia podului Crimeei, pe care o numește “un început”, fără însă a confirma implicarea Kievului.

Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei, iar tot ce este ocupat de Rusia trebuie eliberat“, a precizat oficialul ucrainean.

UPDATE. ora 10. Două înregistrări video ale camerelor de supraveghere de pe Podul Kerci par a confirma ipoteza exploziei unui camion, urmată de aprinderea vagoanelor cisternă de pe podul feroviar, paralel cu cel rutier.

Momentul a fost surprins, dintr-un alt unghi, de o cameră aflată pe podul feroviar.

Între timp, Vladimir Konstantinov, președintele Parlamentului Crimeei a scris pe canalul său de Telegram că podul din Crimeea a fost avariat de “vandalii ucraineni”.


Potrivit Ria Novosti, explozia s-a produs în jurul orei 6.00, pe ramura de cale ferată a Podului Crimeei (Kerci). Imaginile surprinse arată un tren în flăcări pe acesta. Sursa citată mai spune că arcadele de susținere ale podului nu ar fi fost afectate, dar imaginile arată că podul rutier s-a prăbușit.

Podul Crimeei a fost construit după invadarea din 2014 a peninsulei și a fost inaugurat chiar de Vladimir Putin, în 2018. Acesta a condus personal un camion, pentru a proba soliditatea construcției. Ieri, Vladimir Putin a împlinit 70 de ani.

Podul are o lungime de 18 km pe secțiunea de cale ferată și de 17 km pe cea rutieră. De la începutul războiului, majoritatea echipamentelor militare și a forțelor destinate frontului din sudul Ucrainei au fost aduse pe acest pod, prin Crimeea, către regiunea Herson. Importanța sa este așadar una strategică atât pentru Crimeea, cât și pentru front. La două ore după explozie și prăbușirea podului rutier, autoritățile ruse au anunțat redeschiderea liniilor de feribot, între Crimeea și Rusia.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday