Alba. Risc de rupere a unui baraj la Roșia Montană. Update: Autoritățile avertizează mai ferm locuitorii să plece. Pompierii evacuează apa din lac cu pompe de mare capacitate. Operațiunea poate dura până la trei zile.

Update ora 14: 30: Operațiunea de evacuare a apei din lacul de la Roșia Montană continuă. Potrivit șefului DSU, Raed Arafat, operațiunea de scădere a nivelului apei cu 5m, cât au estimat specialiștii că este necesar, poate dura între o zi jumătate și trei zile, în funcție și de condițiile meteorologice. Arafat a precizat că în zilele următoare sunt așteptate ploi în zonă.

Populația din zonă a fost avertizată printr-un nou mesaj Ro-Alert despre riscurile la care se expune refuzând să se evacueze.

Declarațiile șefului DSU pentru Digi24: “Am fost dimineață la fața locului, împreună cu experți, care au confirmat că există risc de apariție a unei breșe și a unei viituri, dacă apa rămâne la nivelul actual. Pompierii au început să evacueze apa, operațiunea merge bine momentan, evacuăm 10l de pompă pe minut. Această evacuare va dura o jumătate, sau poate și trei zile, până apa va scădea cu 5 metri. A fost transmis încă un mesaj Ro-Alert prin care s-au explicat riscurile. O echipă merge din casă în casă și face același lucru, le explică oamenilor de ce trebuie să se evacueze, să meargă în zonele mai înalte“.

Știrea în forma inițială:

Cel care a informat autoritățile privind apariția unor fisuri în Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare a fost chiar primarul comunei Roșia Montană. Acesta a sunat la 112, iar o echipă venită la baraj a constatat “o avarie la golirea de fund” a acumulării piscicole care are peste patru hectare și un volum considerabil de apă.

Ulterior, populația din Roșia Montană a primit un mesaj RO-Alert cu următorul text:

“Populația de pe raza localității Roșia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Tăul Mare. Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale. În acest moment NU EXISTĂ UN RISC IMINENT PENTRU POPULAȚIA DIN AVALUL ACUMULĂRII, însă PREVENTIV se impun măsuri pentru evacuare. Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri.”

Un comunicat IGSU arată că “relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba (7 microbuze). La nevoie, aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aprox. 400 de persoane”.

La ultimul recensământ, în Roșia Montană locuiau peste 600 de persoane. Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, 268 de persoane au fost evacuate. Un număr neprecizat de persoane a refuzat evacuarea și au semnat declarații în acest sens. Arafat a mai spus că este așteptat un expert care să decidă dacă barajul poate fi reparat în siguranță sau dacă va continua golirea lacului. În funcție de situație, cei care au refuzat evacuarea poti fi și ei evacuați de autorități, a mai spus Arafat.

Autoritățile au mobilizat între timp la fața locului:

  • 2 autocamioane de intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min)
  • 2 autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere;
  • 2 microbuze de transport;
  • 3 ofițeri, 40 de subofițeri și soldați aparținând ISU Alba;
  • 1 buldozer asigurat de administrația locală, pentru facilitarea accesului autospecialelor de intervenție;
  • personal aparținand IPJ si IJJ pentru asigurarea ordinii publice și a celorlalte măsuri specifice.

Ulterior IGSU a adus alte patru motopompe de mare capacitate din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș.

Folosim cookies